top of page
Poza scriitoruluiOana Pavăl

Honig Kuchen sau prăjitură cu miere

Actualizată în: 11 mar. 2021

Honig Kuchen este o prăjitură fină cu foi de miere, cremă de lapte cu griş şi gem de caise. Se mai întâlneşte şi sub denumirea de Prăjitura Claudia sau Prăjitura Albiniţa şi este una dintre preferatele mele.


Iarna sau vara, la o zi de naştere sau doar pentru atunci când ţi-e poftă, Honig Kuchen merită făcută iar şi iar.



Ingrediente:



Pentru foi:


600 g făină albă tip 000

150 g zahăr tos

200 g miere polifloră

1 lingură bicarbonat de sodiu

100 g unt 80% grăsime

1 ou mare

1 fiolă esenţă vanilie

un praf de sare

2-3 linguri lapte


Pentru cremă:


300 ml lapte gras

75 g zahăr tos

un praf de sare

1 fiolă esenţă vanilie

1 fiolă esenţă rom

200 g unt 80% grăsime

80 g griş


Plus:


370 g gem de caise/piersici

zahăr pudră pentru decor



Preparare:



Începem cu foile. Pune pe foc mierea, zahărul, untul şi praful de sare, la foc mediu. Lasă compoziţia la fiert până când se topeşte zahărul, iar amestecul va face bule şi se va lega puţin, ca un caramel. Se lasă caramelul pentru 2-3 minute la răcorit, apoi se foloseşte.


Între timp, se amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu. La mijloc se face o adâncitură şi se toarnă caramelul călduţ, oul bătut cu laptele şi fiola de vanilie. Se amestecă totul foarte bine, cu o lingură de lemn la început, apoi cu mâna. Va rezulta un aluat omogen, neelastic, nelipicios.


Se împarte imediat aluatul în 4, iar fiecare bucată se întinde cu ajutorul unui sucitor, pe masa de lucru uşor înfăinată, la dimensiunea de 25 X 35 cm, la fel ca tava pe fundul căreia se vor coace foile, rând pe rând.


Fundul tăvii se unge cu ulei, se tapetează cu prima foaie de miere, aceasta se împunge cu furculiţa din loc în loc, şi se coace la 180 de grade pentru câteva minute – aproximativ 10 minute – până când foaia devine aurie.


Cu un cuţit, se desprinde foaia de pe fundul tăvii, cu grijă căci este foarte moale, şi se lasă la răcit complet, timp în care se va întări ca un biscuite.


La fel se procedează şi cu restul foilor de miere. Când acestea s-au răcit, se face crema.


Pe baie de abur, se pune laptele cu un praf de sare şi zahărul, la fiert. Când laptele începe să fiarbă, se adaugă în ploaie grişul şi se fierbe până când crema s-a îngroşat. Se ia oala de pe foc, se adaugă esenţele şi se lasă la răcorit. La final, se adaugă untul moale, la temperatura camerei.


Pentru asamblare, se ia un platou, se aşază prima foaie de miere, se unge cu lapte călduţ, se unge apoi cu 1/2 cremă, se pune foaia 2, se unge şi aceasta cu lapte, se continuă cu gemul, apoi foaia 3 unsă cu lapte, 1/2 cremă, foaia 4 unsă cu lapte.


Se pune o hârtie curată peste prăjitură şi se aşază un fund greu peste aceasta. Apoi se dă la rece sau la frigider pentru cel puţin o zi, chiar două. În acest timp prăjitura se frăgezeşte de minune.


Se scoate de la rece, se porţionează, se pudrează cu puţin zahăr şi se serveşte cu poftă.



Să vă fie de bine!



Honig Kuchen sau prăjitură cu miere; Text şi poze de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate

留言


bottom of page