Din ce motive, nu ştiu, dar bunica nu prea iubea carnea de vită. Sau cel puţin aşa mi se pare mie acum când mă răscolesc amintirile culinare.
Mă gândesc că un şpil tot era, dar prea târziu mă frământ acum, nu o mai pot întreba pe Oma. Cred totuşi că era prea scumpă carnea de vită şi se găsea rar în perioada copilăriei şi tinereţii ei. Ar fi o explicaţie pentru care o gătea rar.
Cum în Jimbolia se îmbină cu succes trei mari tendinţe culinare, nu puteam rata să încerc şi să vă împărtăşesc şi o reţetă autentică de gulaş unguresc cu carne de vită, cartofi şi găluşte de făină. Bunica nu făcea, dar eu sigur voi prepara gulaş ori de câte ori vom pofti.
Ingrediente:
1 kg carne de vită, de preferat mânzat
3-4 linguri ulei de floarea soarelui
3 cepe galbene, mărime medie
4 căţei de usturoi, mărime mare
1 linguriţă chimen măcinat
sare, după gust
piper negru proaspăt măcinat, după gust
2-3 linguri paprica sau 2-3 linguri pastă de ardei (se găseşte în marile magazine, la specialităţi ungureşti – tub Cremă gulaş dulce de la Univer)
1 rădăcină de ţelină, mică
3 morcovi mari
1 kg de cartofi cu coaja roşie
1 ardei gras
1 lingură pastă de tomate
2 legături de pătrunjel verde
Pentru găluşte:
2 ouă de casă
200 g făină albă
2 linguri ulei de floarea soarelui
100 ml apă
un praf de sare
un praf de piper negru proaspăt măcinat
Preparare:
Se ia o oală mare, de 8 l este numai bună, şi se încinge uleiul. Se căleşte ceapa tocată mărunt, la foc potrivit, până când se înmoaie puţin, nu mult, doar cât să sticlească. Se adaugă carnea de vită cubuleţe şi se căleşte şi aceasta pe toate părţile până când se albeşte frumos.
În acest punct se adaugă pudra de chimen şi cea de paprica sau pasta de ardei. Se căleşte totul 1-2 minute, se toarnă 500 ml de apă sau cât să acopere cu 2 degete carnea, se pune capacul şi se lasă la fiert. Din când în când se verifică carnea, se mai adaugă apă şi se lasă din nou la fiert. Această etapă durează cam 2 ore sau până când carnea s-a frăgezit bine. Înspre sfârşit, când carnea este deja pătrunsă, se adaugă şi sare.
În momentul în care carnea e fiartă bine, se adaugă în oală morcovii tăiaţi cubuleţe, ardeiul tăiat şi el cubuleţe şi ţelina tăiată în 4 (după fierbere, aceasta se scoate). Tot acum se pune în gulaş 1 lingură pastă de tomate şi căţeii de usturoi daţi pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se mai completează cu apă şi se lasă gulaşul la fiert cu capacul pus.
Când ţelina şi morovii sunt fierţi, se adaugă cartofii tăiaţi după preferinţă, felii sau cubuleţe.
În momentul în care cartofii sunt pătrunşi ¾, se adaugă în gulaş găluştele.
Într-un bol se amestecă cu un tel de mână în formă de pară ouăle cu un praf de sare şi unul de piper. Se adaugă făina şi se încorporează bine. Acum este punctul în care începi să adaugi apa şi să amesteci în continuare, iar la final adaugi şi uleiul. Cu o linguriţă înmuiată în apă rece se ia din aluat şi se dă drumul găluştelor în oala cu tocăniţa care fierbe. Se dă drumul în oală la toate găluştele fără a amesteca. Când sunt fierte, acestea se ridică la suprafaţă. Nu durează mult.
Se ia o găluşcă şi se gustă ca să fii sigur/ă că este fiartă. Se potriveşte de sare şi piper tocăniţa, apoi se stinge focul, se adaugă pătrunjelul tocat, se lasă gulaşul în repaus 15 minute şi se porţionează în farfurii.
Gulaşul se serveşte cu pătrunjel verde presărat deasupra, cu sau fără smântână.
Să vă fie de bine!
Gulaş; Text şi poză de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Comments