top of page

Fotografiile domnului Tüser. O avere documentară pentru Jimbolia

Actualizată în: 22 ian. 2021


Bucuria revederii reprezintă unul dintre deliciile vieții. Farmecul ei constă în reconectarea unor elemente despărțite cândva. Oamenii se regăsesc unii pe alții, dar se pot regăsi și pe sine. În ambele variante reîntâlnirea poate avea loc doar în situația în care se realizează o punte între trecut și prezent. Astfel de arce apar, de multe ori, întâmplător.


Acesta este și cazul domnului Edgar Tüser! Jimbolian prin naștere, actualmente rezident în Germania, domnul Tüser a avut recent bucuria de a descoperi câteva zeci de fotografii care oferă instantanee asupra arhitecturii și vieții localității Jimbolia din anii ‘60-‘70. Descoperirea a fost posibilă datorită mamei sale, care a avut inspirația de a păstra imaginile într-un sertar. Gestul mamei este cu atât mai important cu cât în vâltoarea emigrării în Germania și a acomodării cu viața de acolo s-ar fi putut debarasa cu ușurință de câteva hârtii ce în vremea respectivă înfățișau banalul. Cu timpul, însă, ele au căpătat valoare documentară mai ales că sunt printre puținele imagini păstrate din perioada respectivă.


Nu se cunoaște cu exactitate autorul lor. Este posibil ca acesta să fie Iosif Tüser, tatăl lui Edgar, sau unul dintre jimbolienii pentru care acesta a developat filme. Deși îndatorirea sa principală era cea de șef de echipă la „Creația”, fabrica de încălțăminte din partea de nord a localității, Iosif Tüser s-a îndrăgostit de fotografie. Împreună cu prietenul său, domnul Eduard Geier - care avea peste drum de poștă un magazin de produse apicole, a construit un aparat de mărit fotografii, pe care îl folosea în procesul developării. S-a creat astfel o arhivă impresionantă, care dacă s-ar fi păstrat în totalitate, ar fi oferit o imagine de ansamblu asupra multor aspecte ale vieții din perioada comunistă.


De altfel, în cazul domnului Edgar Tüser dragostea pentru locul natal - insuflată de părinți - nu s-a stins nici astăzi, deși acesta a părăsit Jimbolia încă din clasa a V-a, când a început să urmeze cursuri de pian în Timișoara. De atunci viața lui s-a intersectat rareori cu Jimbolia, însă inima nu i s-a despărțit niciodată de „heimatul” propriu. Domnul Tüser a ales să doneze fotografiile Jimboliei, ele urmând a fi prezentate publicului printr-o expoziție desfășurată sub egida Muzeului Stefan Jäger și a Casei de Cultură a Orașului Jimbolia. Recuperarea istoriei reprezintă un deziderat ce se poate împlini doar prin acțiuni comune a cât mai multor jimbolieni, urmând exemplul domnului Tüser.


Iată mai jos câteva dintre fotografiile amintite:

Stația de cale ferată din Jimbolia, anii 1960-1970. Fotografie din arhiva domnului Edgar Tüser.
Moara „Prohaska” din Jimbolia, anii 1960-1970. Fotografie din arhiva domnului Edgar Tüser.
Vila Schnur (Schummer) din Jimbolia, anii 1960-1970. Fotografie din arhiva domnului Edgar Tüser.

Moara „Pannonia” (FNC) din Jimbolia, anii 1960-1970. Fotografie din arhiva domnului Edgar Tüser.

bottom of page