Vă mai aduceţi aminte de sâmbetele de vară, când în fiecare după-amiază se strângeau toţi iubitorii şi încingeau mingea de fotbal pe terenul din parc? Ei bine, îmi plăcea şi mie să vin să-i privesc, o vreme doar, apoi schimbam destinaţia.
Pe atunci, în zona parcului, locuia naşa de botez a fratelui meu mai mare şi, trebuie să mărturisesc, că ea era motivul pentru care sâmbătă de sâmbătă veneam să mă uit la meci: făcea nişte prăjituri fe-no-me-na-le! Şi nu se întâmpla niciodată să nu aibă ceva bun pentru mine.
Există amintiri ce ţi se întipăresc în memorie precum pozele şi pe care le poţi accesa ori de câte ori te apucă nostalgia. Aşa şi cu Damen Kabritzen, cum am găsit denumirea acestui desert trecut în caietul bunicii. Mă văd şi acum în bucătăria naşei, stand cuminte pe scaun şi savurând o felie generoasă de prăjitură cu caise şi bezea. În amintirea mea prăjitura asta nu era deloc dulce, doar un pic, atât cât să te cucerească.
Mulţi ani m-a urmărit imaginea din acea sâmbătă de vară. Am căutat mult timp reţeta prăjiturii, însă întrebarea părea fără răspuns, cu atât mai mult cu cât nu-i cunoşteam nici măcar denumirea. Cu toate acestea, recent am găsit ceea ce căutam, şi anume, Damen Caprice, Damenkapritz sau Prăjitura Capriciul Doamnelor.
Ingrediente:
Pentru aluat:
220 g făină albă
110 g unt 80% grăsime
5 gălbenuşuri
1 lingură cu vârf zahăr tos
1 praf de sare
4 g drojdie uscată
120 ml lapte
1 plic zahăr vanilat
coaja de la o lămâie mică
Plus:
1 borcan mic gem de caise
5 albuşuri
un praf de sare
200 g zahăr tos
1 lingură zeamă de lămâie
1 lingură zahăr pudră pentru crustă
Preparare:
Se amestecă drojdia cu zahărul tos şi laptele călduţ şi se lasă 5 minute în repaus.
Într-un alt bol se cerne făina şi se amestecă cu sarea, zahărul vanilat şi coaja de lămâie, apoi se încorporează untul la temperatura camerei până când se obţin firimituri de aluat. Se adaugă gălbenuşurile şi laptele, omogenizând totul foarte bine. Va rezulta o compoziţie ca o smântână grasă.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de 20×30 cm, apoi se toarnă aluatul moale în tavă şi se nivelează cu răbdare, cu ajutorul unei spatule şi a unei linguri.
Acoperă tava cu un şervet curat de bucătărie şi lasă aluatul să se odihnească pentru 45 de minute. După această perioadă, se dă tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20 de minute sau până când deasupra se rumeneşte frumos.
Se scoate blatul din cuptor, se unge în strat subţire cu gem de caise, iar deasupra se întinde bezeaua în strat uniform.
Între timp se scade temperatura cuptorului la 120 de grade Celsius.
Pentru bezea se spumează bine cele 5 albuşuri cu un praf de sare, apoi se încorporează zahărul tos şi se bate până când se obţine o bezea lucioasă. La final se adaugă şi o lingură zeamă de lămâie.
După ce ai nivelat bezeaua peste gemul de caise, se pudrează cu lingura de zahăr pudră şi se dă tava la cuptor pentru aproximativ o oră.
Lasă prăjitura la răcit, apoi o poţi consuma în pătrăţele generoase.
Să vă fie de bine!
Damen Kabritzen, prăjitură şvăbească cu gem de caise; Text şi poză de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Comentarios