top of page

Baigli cu nucă și mac sau prăjitura de sărbătoare a bunicii

Actualizată în: 11 mar. 2021

De Crăciun sau de Paști, bunica făcea baigli cu nucă și mac. Rețeta este una de sărbătoare, deoarece este îmbogățită cu unt și ouă și are creme fine cu nucă și mac. Când nu era săbătoare, șvăboaica umplea ruladele cu cacao frecată cu zahăr tos sau cu brânză dulce (foarte rar), iar aluatul era unul simplu, dospit.



Ingrediente:


Pentru aluat:

750 g făină albă 000

1/2 linguriță sare

75 g zahăr pudră

375 g unt gras minim 80% grăsime

11 g drojdie uscată

1 lingură zahăr tos

3 gălbenușuri

150 ml lapte gras

2 plicuri zahăr vanilat

coaja de la o lămâie mică


Pentru umplutura de nucă:

200 g nucă măcinată

200 g zahar tos

300 ml lapte

75 g stafide aurii

1 linguriță rasă scorțișoară

1 plic zahăr vanilat

2 fiole esență de rom

coaja de la 1/2 lămâie


Pentru umplutura de mac:

200 g mac măcinat

200 g zahăr tos

300 ml lapte

75 g stafide aurii

1 plic zahăr vanilat

1 fiolă esență de rom

coaja de la 1/2 lămâie


Pentru uns: 

1 gălbenuș

1 lingură ulei de floarea soarelui

un praf de zahăr



Preparare:

Pentru început se amestecă drojdia uscată cu lingura de zahăr tos și cu laptele călduț. Se lasă puțin în repaus până când drojdia se dizolvă complet în lapte. Se adaugă apoi gălbenușurile și se amestecă bine cu o furculiță. Între timp se cerne făina împreună cu zahărul pudră și sarea într-un vas încăpător. Se adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și se frământă cu mâna firimituri de aluat. Se face o gropiță la mijloc și se toarnă compoziția de lapte, drojdie si ouă.


Se frământă totul până când se obține un aluat omogen, neelastic și nelipicios. Se porționează în 4 porții egale, care se înfoliază, apoi se dau la frigider pentru 2 ore sau chiar peste noapte. Cât timp aștepți ca aluatul să se frăgezească la frigider, poți face cele 2 umpluturi, cea cu nucă și cea cu mac.


Într-o oală antiaderentă se pune laptele la fiert împreună cu zahărul tos, zahărul vanilat, scorțișoara și coaja de lămâie. Cum dă un clocot, se adaugă nuca măcinată și stafidele aurii care au stat pentru 30 de minute în apă călduță cu 1 fiolă esență de rom. Se amestecă totul bine și se lasă pe foc 1-2 minute până când se leagă o cremă densă. Se stinge focul, se adaugă romul și se lasă totul la răcit complet. La fel se procedează și pentru compoziția cu mac. Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius.


Se scoate aluatul din frigier, se întinde fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi având dimensiunea de 30/32 cm lungime și 22/25 cm lățime. Două rulade se vor umple cu crema de nucă, două cu crema de mac. Se rulează fiecare dreptunghi de aluat, dar nu foarte strâns. Se începe mai întâi cu marginile (lățimea), care se pliază ușor în interior pentru ca umplutura să nu iasă la copt, apoi se rulează pe lungime. Se așază prăjitura în tavă, pe hârtie de copt, și se dă la frigider pentru 15 minute. După această perioadă se împunge cu furculița, din loc în loc, apoi se unge cu gălbenușul de ou bătut bine cu puțin ulei și zahăr.


Baigli se coace pentru aproximativ 40-50 de minute la 180 de grade Celsius, se lasă peste noapte la răcorit și abia a doua zi se porționează.


Să vă fie de bine!


*Baigli; Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)


Baigli; Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page