top of page

Apfelpita sau plăcintă cu mere

Actualizată în: 11 mar. 2021

Foarte des, iarna, Oma făcea Apfelpita. De regulă, sâmbăta după-masă o pregătea, iar duminică, înainte de slujbă, prăjitura era deja porţionată şi aşezată frumos pe un platou, în camera din mijloc a casei.


După ce venea de la biserică, bunica scotea platoul în camera dinspre curte, acolo unde o găseam adesea pe ea şi bunicul urmărind o emisiune sau un film la televizor.


Uneori, Oma, renunţa la mere şi umplea foile cu vişine din acelea puse la borcan, fără sâmburi, vişine special păstrate pentru prăjituri sau celebrul sos şvăbesc de vişine ce se servea cu cartofi fierţi şi carne de vită fiartă sau piftele.



Ingrediente:



Pentru aluat:


500 g făină

100 g untură

100 g unt 80% grăsime

100 g smântână grasă

100 g zahăr pudră vanilat

2 ouă întregi

2 gălbenuşuri

un praf de sare

coaja de la 1 lămâie


Pentru umplutură:


1,5 kg mere

5-6 linguri zahăr tos

1 linguriţă scorţişoară



Preparare:



Se amestecă făina cu zahărul pudră şi praful de sare. La mijloc se face o gropiţă şi se adaugă untura, untul rece, tăiat cubuleţe, şi smântâna. Cu mâna, se încorporează grăsimile rezultand firimituri de aluat. Se adaugă şi ouăle şi se omogenizează un aluat compact, uşor lipicios, dar fără să fie elastic. Tocmai de aceea, aluatul nu se frământă, doar se încorporează toate ingredientele, se înveleşte aluatul în foile transparentă şi se dă la frigider pentru 2-3 ore.


Între timp se curăţă merele de coajă, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, se amestecă cu zahărul tos şi scorţişoara şi se pun pe foc până când se evaporă toată zeama, iar merele sunt pătrunse bine.


Cuptorul se încinge la 200 grade Celsius. Tava de la cuptor (25 x 40 cm) se tapetează cu hârtie de copt.


Se scoate aluatul din frigider şi se împarte în 2 părţi egale. Cu prima foaie se tapetează fundul tăvii. Se împunge cu furculiţa, din loc in loc. Se presară deasupra 2-3 linguri de griş/pesmet, se nivelează merele peste aluat, apoi se acoperă cu foaia a doua. Se împunge cu furculiţa şi aceasta, din loc în loc.


Se dă tava la cuptor pentru 30 de minute la 200 grade Celsius, apoi se ridică temperatura la 220 grade Celsius şi se mai lasă încă 30 de minute.


Se scoate tava din cuptor, se pudrează plăcinta şi se lasă la răcit complet, apoi se porţionează.



Să vă fie de bine!



Apfelpita sau plăcintă cu mere; Text şi poze de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page