top of page

Vanillekipferl sau cornulețe fragede cu vanilie


Vanillekipferl este un dulce clasic al bucătăriei germane din perioada Crăciunului. Cornulețele sunt spornice și bune, se păstrează destul de multă vreme și pot fi chiar făcute cadou celor dragi. Dacă nu ai la îndemână alune de pădure și/sau migdale, nuca este la fel de potrivită.

Ingrediente pentru circa 40 de bucăți:

170 g zahăr tos 1 praf de sare 280 g făină albă 000 50 g migdale măcinate 50 g alune de pădure măcinate 210 g unt rece, minim 80% grăsime 100 g zahăr pudră miezul de la un baton de vanilie

Preparare:

Pentru început se cerne făina, apoi se amestecă cu 100 g zahăr tos, praful de sare, migdalele și alunele de pădure măcinate. Se adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și se frământă un aluat compact, neelastic și nelipicios.

Din aluatul rezultat se modelează 3 rulouri de dimensiuni egale, se înfoliază și se dau la frigider pentru 60 de minute. Între timp se încinge cuptorul la 175 de grade Celsius și se tapetează cu hârtie de copt mai multe tăvi mari. Se scoate aluatul din frigider și se taie în felii de grosimea unui deget, apoi se modelează în formă de cornulețe. Acestea se asază frumos în tăvi și se coc în cuptorul preîncălzit pentru circa 12 minute.

Se scot cornulețele fierbinți din cuptor și se tăvălesc imediat printr-un amestec format din zahărul pudră, 70 g zahăr tos și miezul batonului de vanilie. În loc de batonul de vanilie, care este mai scump, se pot folosi 2-3 pliculețe de zahăr vanilat.

Cornulețele se păstrează în cutii metalice, la rece.

Să vă fie de bine! Autor și imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Vanillekipferl sau cornulețe fragede cu vanilie; Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page