top of page

Tăiței cu pesmet

Actualizată în: 2 iun. 2023


Acest preparat se făcea, pe vremuri, cu tăiței de casă, din cei lați. O dată la câteva săptămâni, bunica avea obiceiul să pregătească mai multe tipuri de tăiței, de la cei subțiri pentru supă (fidea), până la cei lați sau pătrățelele de aluat, pe care le folosea pentru supe sau diverse mâncăruri, la felul doi.

În lipsă de altceva și, dacă pofta-i mare, merg orice paste, chiar și cele din comerț. Fusilli, scoici, farfalle, penne, fettuccine sau pappardelle, paste să fie!

Ingrediente:

300 g tăiței de casă, lați

60 g unt 80% grăsime

100 g pesmet

4 linguri zahăr tos

1 linguriță scorțișoară - opțional

Preparare:

Tăițeii se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. De regulă, sunt 8 minute de fierbere și o linguriță de sare pentru fiecare litru de apă folosit. Important este să verifici pastele adesea pentru a evita ca tăițeii să fie făcuți terci, adică fierți prea mult.

Strecoară tăițeii bine, clătește-i cu apă rece și lasă-i la scurs în sită.

Între timp te apuci de pesmet. Într-o tigaie antiaderentă, încăpătoare, pune untul la topit. Apoi, adaugă pesmetul la rumenit și lasă-l câteva minute bune pe foc, până când capătă o nuanță frumoasă, brună. Este vital să amesteci mereu pesmetul cu o spatulă pentru a nu se arde.

La final, amesteci pesmetul cu zahărul tos și cu scorțișoara (opțional), răstorni pastele peste pesmet, amesteci bine și le mai lași 1 minut pe foc, apoi stingi flacăra.

Se porționează tăițeii pentru toți cei ai casei și se servesc cu poftă.

Să vă fie de bine!

Tăiței cu pesmet
Tăiței cu pesmet. Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page