top of page

Krombiera Flute

Actualizată în: 2 iun. 2023


Krombiera Flute nu sunt altceva decât un fel de chifteluțe din cartofi și prăjite în ulei. Se pot servi ca fel principal sau ca desert alături de compot. Bunica prefera compotul de mere, pe care-l făcea chiar ea, proaspăt.

De ce se numesc Flute? Nu am nicio idee. Poate varianta originală a preparatului era mai lunguiață, nu de formă rotundă și plată, așa cum le știu eu. Mama își amintește că bunica ei le zicea Krombiera Flute. Așa le-am păstrat și eu denumirea. Oma mea nu le făcea foarte des sau nu-mi amintesc eu bine, știu doar că-mi plăceau tare și le mâncam simple, fără nimic altceva pe lângă.

Ingrediente:

4 cartofi mari (cca 1 kg), de preferat din cei albi, făinoși

2 ouă întregi

un praf de sare

1 cană de făină albă 000 (cană de 250 ml)

ulei pentru prăjit

Preparare:

Se alege 1 kg de cartofi albi, făinoși, din cei speciali pentru piure. Se spală bine și se pun cu tot cu coajă la fiert în apă rece cu sare. După ce au fiert, se lasă la răcit, se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

Desigur, poți folosi orice tip de cartofi ai în casă, nu este greșit. Ba chiar îi poți pregăti ca pentru piure și apoi îi amesteci cu ouă și făină. Bunica, când îi rămânea piure de duminică, îl folosea pentru Krombiera Flute. Nimic nu se arunca.

Se amestecă cartofii rași cu sare, după gust, cu cele 2 ouă și făină. Făina se încorporează treptat, omogenizând bine. Poți pune mai puțină sau mai multă făină, contează și tipul cartofilor. Aluatul trebuie să fie legat, dar încă moale și ușor lipicios. Cumva se aseamănă cu aluatul de gomboți.

Cu mâna înfăinată se iau bucăți din aluat, se fac biluțe, care se aplatizează între palme și apoi se prăjesc pe ambele părți, în ulei încins. Un timp de 1-2 minute pe fiecare parte este suficient.

Se pot sau nu pudra cu zahăr. Se servesc simple sau alături de compot.

Dacă este post, poți prepara chiftelele și fără ouă.

Să vă fie de bine!

Krombiera Flute nu sunt altceva decât un fel de chifteluțe din cartofi și prăjite în ulei. Fotografie - Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Krombiera Flute nu sunt altceva decât un fel de chifteluțe din cartofi și prăjite în ulei. Fotografie - Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page