top of page

Supă de vară cu bulion

Actualizată în: 3 iun. 2023


Când era foarte cald și nu voia să stea mult în bucătărie, bunica punea de-o supă cu bulion. Uneori o făcea cu găluște de griș, alteori cu tăiței, depinde de toanele ei culinare de moment. Oricum ar fi fost, noi iubeam această supă ușor dulceagă, răcoroasă și care pica atât de bine în zilele fierbinți de vară bănățeană.

Ingrediente:

1 ceapă galbenă, mare

2 morcovi

2 rădăcini de pătrunjel

1 rădăcină de păstârnac

1,5 l apă

500 ml bulion de casă

Sare după gust

Piper negru proaspăt măcinat, după gust

½ linguriță zahăr

2 foi de dafin

2 mâini generoase de tăiței sau paste făcute în casă – aproximativ 100 g

Preparare:

Se curăță zarzavatul și se spală foarte bine. Ceapă se taie în două, iar morcovii, pătrunjelul și păstârnacul se taie rondele.

Apa se pune la fiert într-un vas încăpător, se adaugă zarzavatul, un praf de sare, dafinul și se lasă la fiert până când legumele sunt făcute. Se strecoară zeama, rămân cam 500 ml, și se amestecă cu bulionul.

Se pune toată compoziția din nou pe foc. Se adaugă zahărul, apoi se gustă de sare și piper.

În momentul în care supa fierbe, se pun tăițeii sau pastele de casă. Bunicii îi plăcea să facă pătrățele din aluat de tăiței, pe care le tăia cu rola zimțată de prăjituri și sărățele. Se dă supei un clocot, două, se stinge focul, se pune capacul și se lasă 5-10 minute în repaus. Apoi se servește fierbinte, însă este foarte bună chiar și rece.

Oma mea își făcea întotdeauna tăițeii singură, din ouă de casă. Nu există termen de comparație cu ce se găsește în comerț. De asemenea, și bulionul tot ea îl făcea împreună cu bunicul și cu mine, din roșii mari, zemoase și dulci. Uneori îi furam câte o sticlă de bulion doar ca să-l beau pur și simplu. Delicios!

Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu) - Supă de bulion
Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu) - Supă de bulion

Foto: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page