top of page

Gomboți sau găluște cu prune ca-n Banat

Actualizată în: 3 iun. 2023


De cum se făceau prunele de vară, cam prin august, în meniul de miercuri sau vineri apăreau gomboții. Uneori, bunica, îi prepara din prune întregi rezultând niște găluște sănătoase, altă dată din jumătăți de prune, dacă acestea erau prea mari.

Întotdeauna găluștele se tăvăleau prin pesmet sau griș rumenit și se serveau cu zahăr tos. Tot farmecul era în crănțănitul cristalelor de zahăr printre dinți. O linguriță, două lingurițe de zahăr, după preferințele fiecăruia, cert este că farfuriile se returnau curate pentru o nouă porție de răsfăț.

Desigur, gomboții se pot face și cu caise. La acest capitol, cea mai pricepută era o mătușă de-a mea. Nemaipomenit de bune și în această versiune!

Ingrediente:

Pentru aluat:

5-6 cartofi făinoși, mari – aproximativ 600 g

8 linguri de făină albă, cu vârf

2 ouă de casă

1 praf de sare

4 linguri griș

12 prune

Pentru tăvălit:

1 lingură generoasă de unt

1 lingură ulei de floarea soarelui

150 g pesmet/griș

Zahăr tos pentru servit

Opțional:

2 pliculete zahăr vanilat

1 linguriță scorțișoară

Preparare:

Pentru reușita rețetei este foarte important să se aleagă cartofi făinoși, din cei albi, speciali pentru piure. Se spală bine cartofii cu tot cu coajă și se pun la fiert cu un praf de sare. După ce au fiert, se scurge apa, se lasă puțin la răcorit, se curăță de coajă și se fac piure.

Piureul se lasă complet la răcit apoi se amestecă cu ouăle întregi, un praf de sare, grișul și făina. Aluatul rezultat trebuie să fie moale, ușor lipicios, dar să se desprindă frumos de pe pereții vailingului. Dacă totuși simți nevoia de mai multă făină, mai poți pune 1-2 linguri, dar nu mai mult, deoarece riști să obții niște găluște tari și cauciucate după fierbere.

Într-o oală mare se pune apă la fiert, cam 5-6 litri, timp în care se pregătesc găluștele. Se împarte aluatul în 12 bucăți de mărimea unei prune. Se ia fiecare bucată de aluat în palmă, se aplatizează, se pune jumătatea de prună la mijloc sau o prună întreagă dacă este mică, se închide fiecare gălușcă și se rotunjește frumos în palme. Palmele trebuie să fie în permanență umezite cu apă rece.

După ce ai terminat de împăturit găluștele le dai drumul în apa care fierbe, pe rând. În scurt timp acestea se vor ridica la suprafață. În acest punct se reduce focul la minimum și se lasă gomboții la fiert pentru 5-7 minute.

Se scot gomboții cu o spumieră, pe rând, și se tăvălesc imediat prin pesmetul/grișul rumenit dinainte.

Pentru pesmetul/grilșul rumenit se încinge uleiul, se adaugă untul, iar în momentul în care acesta s-a topit se adaugă pesmetul/grișul. Se lasă la rumenit până când capătă o nuanță maronie/aurie frumoasă. Se amestecă în permanență pentru a nu se arde.

Pesmetul/grișul rumenit se poate amesteca cu zahăr vanilat și/sau scorțișoară, dar bunica le prefera simple. Nu punea nici măcar zahăr în pesmet, acesta era adăugat în momentul servirii de către fiecare dintre noi în parte.

Gomboții calzi sunt minunați, dar mai minunați sunt seara când, dacă ești norocos, mai găsești 2-3 bucăți uitate în bol și te înfrupți cu poftă.

Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu) - Gomboți cu prune
Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu) - Gomboți cu prune

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page