top of page

Französische Schnitte sau Prăjitură cu cocos

Actualizată în: 3 iun. 2023


Una dintre cele mai iubite prăjituri pentru mine a fost, este și, cu siguranță, va fi Französische Schnitte sau Prăjitură cu cocos. Prima oară când am savurat acest desert a fost undeva în clasele primare acasă la cea care mai apoi a devenit nașa mea de cununie.

Combinația dintre umplutura de nucă de cocos, foile fragede de cacao și crema de vanilie pur și simplu mă înnebunea de fiecare dată. Deasupra prăjiturii, cu furculița, erau făcute valuri-valuri, presărate mai apoi cu ciocolată rasă. Nașa tăia întotdeauna prăjitura în romburi.

Nu-mi aduc aminte ca bunica să ne fi preparat vreodată acest dulce cu cocos, dar am regăsit rețeta și în caietul ei (nu chiar întocmai ca în rândurile de mai jos, am adus câteva mici modificări). Și am pregătit-o și eu pentru că îmi era dor, tare dor de gustul copilăriei. E dulcele ideal pentru o duminică în familie sau pentru sărbători.

Ingrediente:

Pentru foile de cacao:

300 g făină albă 000

150 g zahăr tos

150 g unt 80% grăsime

1 plic praf de copt

2 linguri cacao

200 ml smântână grasă

Pentru umplutură:

6 albușuri

250 g zahăr tos

un praf de sare

150 g nucă de cocos

Pentru crema de vanilie:

500 ml lapte

6 gălbenușuri

un praf de sare

200 g zahăr tos

50 g amidon alimentar

2 plicuri zahăr vanilat

250 g unt 80% grăsime

Pentru decor:

100 g bombonele de ciocolată

Preparare:

Se pregătesc mai întâi foile de cacao. Mixează untul moale, la temperatura camerei, cu zahărul, adaugă smântâna, iar la final făina amestecată cu praful de copt și cacaua (de preferat să le cerni o dată). Va rezulta un aluat moale, pe care îl dai la frigider pentru aproximativ 2 ore.

După cele 2 ore, se scoate aluatul din frigider, se împarte în 2 bucăți egale și se întind 2 foi de mărimea tăvii de copt, 25 X 35 cm.

Tava de copt se tapetează cu hârtie de copt. Pe fundul tăvii se pune prima foaie de cacao, se împunge cu furculița pe toată suprafața, apoi se întinde toată umplutura de cocos. Deasupra se pune foaia 2 de cacao, care și ea se împunge cu furculița pe toată suprafața.

Pentru umplutura de cocos mixezi spumă albușurile cu un praf sare, adaugi apoi zahărul, treptat, iar la final nuca de cocos. Nuca va fi încorporată cu o spatulă de silicon, lejer, de jos în sus.

Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit pentru circa 20-30 minute. Verifici la final cu scobitoarea să fie făcută. Se lasă la răcit complet.

Între timp se pregătește crema de vanilie. Se pune laptele pe foc într-o oală antiaderentă, se aduce în punctul de fierbere și apoi se trage oala de pe foc. Într-un alt vas mixezi la viteză maximă gălbenușurile cu un praf de sare, zahărul tos și esența de vanilie. Adaugă amidonul și o cană de lapte fierbinte. Amestecă compoziția bine cu un tel de mână, apoi o torni în fir subțire în oala cu lapte amestecând continuu. Se dă oala din nou pe foc și se lasă budinca la fiert până când se leagă.

Se ia o tavă metalică întinsă, se tapetează cu foile alimentară, se toarnă budinca și deasupra se pune altă folie alimentară. În acest mod eviți să se prindă pojghiță inestetică la suprafața budincii. Lasă budinca 2-3 ore la temperatura camerei pentru a se răci, apoi o dai la frigider pentru alte 2-3 ore. Scoate budinca din frigder iar cu un tel de mână o spumezi puțin.

Spumează și untul la temperatura camerei cu puțin zahăr pudră, o lingură este suficientă. Apoi adăugi peste unt, lingură cu lingură, budinca de vanilie rece.

Această cremă o întinzi frumos peste prăjiură. Deasupra presari bombonelele de ciocolată.

Prăjitura se ține la frigider peste noapte și abia a doua zi se porționează

Se păstrează la frigider.

Să vă fie de bine!

Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Französische Schnitte sau Prăjitură cu cocos. Foto: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Französische Schnitte sau Prăjitură cu cocos. Foto: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page