top of page

Tortul tartă pentru toți sărbătoriții familiei

Actualizată în: 3 iun. 2023


De fiecare dată când un membru al familiei se sărbătorea, bunica pregătea faimosul ei „tort” cu budincă și fructe de sezon. De fapt este vorba despre o tartă cu blat de pandișpan pufos, întotdeauna budincă de vanilie, jeleu roșu și fructele preferate.

Cel mai mult iubeam combinația de budincă cu căpșuni proaspete, însă de ziua mea, care este în mijlocul verii, trebuia să mă mulțumesc cu caise sau piersici. Iarna era ananasul la putere, din conservă, desigur.

Acest dulce se poate pregăti cu orice fructe îți plac – banane, kiwi, vișine, cireșe, mandarine – proaspete sau din compot. Tarta se face ușor, este răcoroasă și delicioasă și cu siguranță nimeni nu va refuza o felie!

Ingrediente:

Pentru blat:

5 ouă mari, proaspete, pe cât posibil de casă

5 linguri de zahăr tos

5 linguri de făină albă 000

Pentru budincă:

1 plic budincă de vanilie

3-5 linguri de zahăr tos

400 ml lapte gras

Pentru jeleu:

1 plic jeleu roșu

2 linguri de zahăr tos

200 ml apă

Plus:

500 g căpșuni proaspete

Preparare:

Mai țineți minte formele de tartă, rotunde, cu marginile zimțate și mijlocul gol? Bunica ținea această tavă la rang de cinste în șpaiț și o folosea ori de câte ori avea ocazia sau poftă. Nu ne rata de zilele de naștere sau în duminicile în care voia ceva rapid și bun pentru masa de prânz.

Desigur, șvăboaica s-a șmecherit în timp și nu mai făcea budinca de vanilie în casă din gălbenușuri, zahăr, făină și lapte, ci folosea mereu plicul cu praf de la Dr. Oetker din dulapul ei de cofetar-patiser fără diplomă. La fel stătea treaba și cu jeleul roșu pe care-l asorta cu căpșunile. Dar cine ar putea fi supărat/ă de improvizație când rezultatul este atât de bun?

Pentru început se face un pandișpan simplu din 5 ouă. Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare până când, la proba cu întorsul vailingului cu fundul în sus, acestea stau țepene și mândre.

Adaugă zahărul, câte o lingură pe rând, și spumează bine pentru a obține o bezea lucioasă.

Încorporează gălbenușurile unul câte unul, apoi făina, tot lingură cu lingură, cu grijă pentru ca spuma să nu se lase.

Se ia forma specială pentru acest tip de tartă, se unge cu ulei bine de tot, insistând cu pensula în toate pliurile și apoi se îmbracă cu făină rotind tava și eliminând excesul.

Toarnă aluatul în tavă și coace-l circa 25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Proba cu scobitoarea nu minte niciodată.

Lasă blatul complet la răcit, doar așa îl vei putea scoate teafăr și nevătămat din formă. Transferă-l pe un platou și apoi umple-l cu căpșuni proaspete. Deasupra vei turna budinca fierbinte pe care o prepari conform instrucțiunilor de pe plic.

Se lasă budinca la răcit complet și apoi se toarnă jeleul roșu, fierbinte. Și pe acesta îl vei prepara după cum scrie pe plic.

Dă tarta la rece peste noapte chiar dacă ți-este greu să reziști tentației și o servești abia a doua zi. Acum este mai bună, cremele s-au așezat, blatul a absorbit excesul de umiditate de la căpșuni și budincă, iar aromele s-au întrepătruns.

Să vă fie de bine!

Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Tortul tartă cu căpșuni -  Foto: Oana Pavăl (Bârgăoan)
Tortul tartă cu căpșuni - Foto: Oana Pavăl (Bârgăoan)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page