top of page

Eveniment: de la JIMBOLIA la NEW YORK

Actualizată în: 17 iul. 2023


de la JIMBOLIA la NEW YORK
de la JIMBOLIA la NEW YORK

Patru valuri majore de emigrări au bântuit Jimbolia în ultimul veac. Toate patru au avut însemnătate negativă pentru localitatea bănățeană. Într-o ordine cronologică, descrescătoare, aceste valuri ar fi: emigrarea în Europa Occidentală începută în jurul anului 2000 și care încă se desfășoară astăzi; plecarea șvabilor - mai de voie, mai de nevoie - la sfârșitul epocii comuniste și începutul celei capitaliste; fuga locuitorilor prilejuită de evenimentele din jurul celui de Al Doilea Război Mondial și, la trecerea dintre secolele XIX și XX, exodul în America al bănățenilor și transilvănenilor.

Acest val de plecări este cel care face obiectul prezentului eveniment și care, pentru a fi mai bine înțeles, necesită câteva informații preliminare: Jimbolia se afla în vremea respectivă sub administrație austro-ungară, nu românească, deși, după cum arată două articole de publicitate dintr-un exemplar din 1928 al publicației Hatzfelder Zeitung - când Jimbolia aparținea deja de Regatul României - exodul nu se stinsese nici în perioada interbelică, ci se făcea și înspre Canada și America Latină. De asemenea, părăsirea acestor meleaguri o făceau reprezentanți ai tuturor etniilor din zonă.

„de la JIMBOLIA la NEW YORK” este, așadar, un îndemn la actualizare, o încercare de aducere aminte a unor acțiuni petrecute în urmă cu un veac și care au sculptat adânc conștiința comunității noastre. Deși, la prima vedere emigrarea despre care vorbim ține de trecut, sub o altă formă și într-o altă direcție, ea se desfășoară și astăzi și lasă, cu siguranță, urme adânci în procesul de continuă devenire a heimat-ului. Acțiunea de mâine seară de la Muzeul Presei „Sever Bocu” este structurată pornind de la articole apărute în anul 1907 în ziarul Zsombolyaer Zeitung. În general, acestea erau, am zice noi astăzi, scrise cu tentă naționalistă. Totuși, ele trădează o frică de despărțire venită din partea celor rămași acasă. De fapt, o teamă pentru o dublă despărțire: ruptura pricinuită de strămutarea celor dragi într-un alt spațiu - în acest caz America - și pericolul iminent care îi întâmpina acolo, care, în unele cazuri ducea, după cum arată diferite articole, la moarte. După cum este și firesc, subiectivitatea autorului scoate în evidență informații picante, curioase, numai bune de împărtășit în cafeneaua muzeului, însoțiți de un pahar de vin.

Vino, așadar, luni. 13 mai 2019, de la ora 19.00, la Muzeul Presei „Sever Bocu” din localitatea Jimbolia. Intrarea, bineînțeles, nu presupune altceva din partea dumneavoastră decât poftă de a asculta povești.

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page