top of page

Regenbogenschnitte sau Prăjitura Televizor

Actualizată în: 11 mar. 2021


Regenbogenschnitte este o prăjitură ce mi-a rămas adânc întipărită în memorie. Îmi plăcea foarte mult și, copil fiind, nu înțelegeam cum o prepara bunica în straturi, când foaie fragedă de cacao, când pandișpan pufos. Iar crema cu o fină aromă de lămâie în combinație cu gemul de caise era stratul meu preferat.

Bunica o făcea mereu de sărbători și, dacă memoria nu mă înșală, o regăseam întotdeauna pe masa de Revelion. La Paște nu știu dacă Regenbogenschnitte era regina, îmi amintesc, în schimb, cum o pândeam în cămară, unde o lăsa bunica pe un blat de lemn să se așeze, crema să se întărească și foile să se frăgezească. Momentul în care era tăiată în felii generoase pentru a fi puse cuminți, una lângă alta, pe un platou asortat, era mult așteptat.

Mereu m-am întrebat de ce Regenbogenschnitte, însă bănuiesc că denumirea vine de la binecunoscuta expresie românească „curcubeu pe cerul gurii”. De aici și numele de Prăjitura Curcubeu. De asemenea, prăjitura se regăsește și ca Prăjitura Televizor sau Prăjitura Budapesta. Un dulce cu atâtea denumiri, nu poate fi decât special.

Cert este că Regenbogenschnitte este cunoscută de toate șvăboaicele, ba chiar s-a răspândit și în Ardeal și de aici în toată țara.

Ingrediente:

Pentru foi:

250 g făină albă 000

100 g unt 80% grăsime

80 g zahăr tos

1 ou mare

1 lingură cu vârf de cacao

1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu

100 ml lapte rece

Pentru pandișpan:

5 ouă mărime mare, de casă (pentru o culoare frumoasă)

5 linguri de zahăr tos

5 linguri de făină albă 000

un praf de sare

Pentru cremă:

100 g făină sau 50 g amidon alimentar

500 ml lapte gras

200 g zahăr tos

200 g unt 80% grăsime

coaja de la 1/2 lămâie

2 plicuri zahăr vanilat

400 g gem de caise de casă

Pentru glazură:

3 linguri de zahar

2 linguri cu vârf de cacao

80 g unt 80% grăsime

50 ml apă

Preparare:

Pentru început se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se ia o tavă cu dimensiunile de 25 x 30 cm și se pregătesc 2 foi de hârtie de copt exact pe această mărime.

Primele se coc foile de cacao, foaie cu foaie, pe fundul tăvii.

Într-un vailing încăpător se spumează (la viteză mică) untul moale, la temperatura camerei, cu zahărul tos. Când untul s-a aerat, se adaugă oul, tot la temperatura camerei pentru a nu se ”tăia” toată această cremă. Apoi se cerne deasupra făina și cacaua. Se amestecă totul cu o lingură de lemn încorporând și laptele rece în care ai dizolvat bicarbonatul de sodiu. De recomandat să dizolvi bicarbonatul în doar 3 linguri de lapte, apoi să adaugi în compoziția aluatului și restul de lapte. În funcție de cât de uscată este făina, va încorpora mai mult sau mai puțin lapte.

Aluatul trebuie să fie compact, neelastic, ușor lipicios. Se înfoliază și se dă la frigider pentru 30 de minute, timp în care se va întări și va fi numai bun de întins cu sucitorul.

După ce au trecut cele 30 de minute, se întind 2 foi de aluat la dimensiunile de 25 x 30 cm, pe masa de lucru ușor înfăinată, se transferă apoi pe hârtia de copt, se înțeapă din loc în loc cu furculița și se coc pe fundul tăvii pentru 7-8 minute. Lasă-le la răcit complet.

Tapetează aceeași tavă cu hârtie de copt și redu temperatura cuptorului la 170 de grade Celsius. Acum este momentul să coci pandișpanul. De recomandat sunt ouăle de casă, pandișpanul va ieși de un galben intens și va crește frumos.

Separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile le bați spumă cu un praf de sare până când stau bățoase. Dacă întorci bolul cu fundul în sus, spuma nu trebuie să cadă. Adaugă zahărul tos și mixează bine până când zahărul s-a dizolvat și ai obținut o bezea lucioasă. Gălbenușurile se pun unul câte unul, urmate fiind apoi de făină, lingură cu lingură. Nu mixa prea mult făina pentru a nu se lăsa albușurile.

Toarnă aluatul în tava pregătită și coace-l circa 25 de minute sau până la proba cu scobitoarea. Lasă pandișpanul la răcit complet.

Între timp se trece la prepararea cremei de vanilie cu lămâie și unt. Într-un bol se desface făina cu puțin lapte rece, amestecând bine-bine pentru a nu se forma cocoloașe. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu zahărul. În momentul în care laptele a început să fiarbă, se reduce focul la minim și se toarnă în fir subțire făina desfăcută în lapte. Amestecă în permanență cu un tel micuț sau cu o lingură de lemn. Lasă totul la fiert aproximativ 15 minute până când compoziția se îngroașă. Poți face această etapă pe baie cu aburi pentru că astfel nu există riscul de a se prinde sau, și mai rău, de a se arde crema. De asemenea, poți înlocui făina cu amidon alimentar, pentru o cremă mai fină.

Răstoarnă crema fierbinte într-un vailing, adaugă zahărul vanilat și coaja de lămâie (pe vremea bunicii mergea coaja, astăzi fiind tratată chimic va trebui să vă orientați înspre lămâi bio) și eventual și 2-3 linguri zeamă de lămâie. Amestecă totul bine și acoperă crema cu folie alimentară. În acest mod crema se răcește fără a prinde pojghiță.

Dupa ce crema de făină s-a răcit complet, o amesteci bine cu lingura/mixerul și apoi încorporezi untul la temperatura camerei, moale.

Asamblare:

Regenbogenschnitte se asamblează cu răbdare pe un platou.

Se ia prima foaie de cacao și se pensulează cu puțin lapte rece, pe toată suprafața. După ce laptele a fost absorbit, se întinde ½ din cantitatea de cremă de făină cu lămâie. Bunica nu înmuia foile, însă din experiența mea am observat că acestea se taie mult mai frumos a doua zi.

Peste crema de făină se pune pandișpanul uns pe ambele părți cu gem de caise. Se unge prima parte cu gem și se răstoarnă cu grijă peste foaia de cacao, apoi se unge și a doua parte cu gem. Peste gem se pune cealaltă foaie de cacao unsă cu a doua jumătate din cantitatea de cremă cu făină, partea cu cremă va sta în jos.

Nu fiți prea darnice cu gemul de caise, dacă puneți prea mult gem, prăjitura va avea tendința să o ia la vale, nu se va tăia frumos și nici nu va arăta estetic pe platou.

Peste ultima foaie se toarnă glazura de cacao. Pentru glazură se procedează foarte simplu, se pune pe foc untul tăiat cubulețe, zahărul, cacaua și apa. Se fierbe totul până când glazura se îngroașă, iar zahărul s-a topit complet. Lasă glazura puțin la răcorit, apoi toarn-o peste prăjitură.

Se lasă prăjitura peste noapte la frigider și a doua zi se porționează cu un cuțit cu lama subțire.

Să vă fie de bine!

Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page