top of page

Prăjitura de duminică: Chinesi Schnitte sau Chinezoaica

Actualizată în: 11 mar. 2021


În caietul de rețete al bunicii, prăjitura poartă numele de Chinesi Schnitte. De unde până unde această denumire, nu aș ști să vă spun. Un lucru este însă clar, Chinezoaica ne bucura papilele gustative doar duminica. Nu de Paște, nici de Crăciun! Era o rețetă pe care bunica o pregătea, în special, în duminicile de iarnă.

Rar se abătea de la meniul ei și asta numai după rugăminți fierbinți. Pozele ce însoțesc această rețetă sunt făcute într-o duminică de vară, când am prins-o în toane culinare bune pe bunica și am reușit să o „păcălesc” să-mi facă pofta.

Adevărul este că, așa cum îi ieșeau ei dulciurile, mie, probabil, nu-mi vor reuși niciodată. Sau poate trebuie să devin și eu bunică pentru a afla secretul. Rămâne de văzut! Până una-alta, vă împărtășesc și vouă rețeta!

Ingrediente:

Pentru blat ai nevoie de:

200 g unt gras

250 g zahăr tos

3 gălbenușuri mărime medie

200 g nucă măcinată

100 g făină albă

1 lingură cu vârf de cacao

7 albușuri mărime medie

Pentru cremă ai nevoie de:

4 gălbenușuri mărime medie

4 linguri de zahăr tos

Pentru glazură ai nevoie de:

2 linguri de cacao

2 linguri zahăr tos

2-3 linguri apă

50 g unt gras

Preparare:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a te apuca de treabă.

Spumează untul moale împreună cu zahărul tos cu ajutorul mixerului, la viteză mică, până când crema obținută este bine aerată și zahărul s-a dizolvat parțial. Unul câte unul, se adaugă gălbenușurile peste crema de unt.

Amestecă făina, nuca măcinată și cacaua într-un bol separat. Încorporează ingredientele uscate în crema de unt.

Albușurile se spumează cu un praf de sare. În primul minut, folosește mixerul la cea mai mică viteză, abia apoi utilizează-l la maximum. Astfel vei obține o spumă fermă și bine aerată.

O treime din cantitatea de albușuri spumate se pune peste aluatul cu cacauă și se amestecă energic. Vei obține o compoziție mai fluidă, pe care o vei turna peste albușurile rămase. Folosește o spatulă de silicon pentru omogenizare. Mișcările trebuie să fie de jos în sus.

Tapetează o tavă cu dimensiunile de 20 x 30 cm cu hârtie de copt. Toarnă aluatul în tavă și nivelează-l frumos. Coace prăjitura pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius.

Între timp, spumează cele 4 gălbenușuri cu zahărul, bine de tot, până când compoziția își dublează volumul și se deschide la culoare.

Se scoate Chinezoaica din cuptor, se întinde peste blatul deja închegat spuma de gălbenușuri, se nivelează și se mai lasă 10 minute la copt. Suprafața se va usca și va prinde o culoare galbenă, frumoasă, mai ales dacă s-au folosit ouă de casă. Pentru a verifica dacă prăjitura este făcută, utilizează o scobitoare.

Scoate prăjitura din cuptor, las-o puțin la răcorit, apoi glazureaz-o. Pe baie de aburi sau într-un vas mic, antiaderent, se topește untul împreună cu cacaua, zahărul și apa. Compoziția se lasă pe foc până când se îngroașă. Cu o lingură se face un grilaj de ciocolată deasupra prăjiturii.

În caietul bunicii nu apar cele 2 linguri de zahăr pentru glazură, însă atunci când mi-a explicat cum procedează ea, m-a pus să trec și zahărul.

Lasă prăjitura peste noapte la răcorit și așezat arome. A doua zi o poți porționa.

Să vă fie de bine!

Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page