top of page

Endre Csekonics - contele jimbolian decorat de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei

Actualizată în: 17 iul. 2023


Familia nobiliară Csekonics a adus multă cinste localității Jimbolia. De altfel, amprenta acesteia este vizibilă și astăzi măcar dintr-un punct de vedere arhitectural. Din păcate, odată cu trecerea timpului, se estompează în memoria colectivă informații bogate privitoare la această familie. Sunt detalii ale istoriei locale care nu trebuie să ne scape. Așa că, plecând de la acest considerent, am cotrobăit prin ziarele jimboliene aflate la Muzeul Presei „Sever Bocu” și am dat peste un articol care, mie cel puțin, mi-a provocat o frumoasă și dorită surprindere.

Prin urmare, vă propun să ne întoarcem în 1907. Ziarul jimbolian Zsombolyaer Zeitung publica, în 14 aprilie, un articol numit Russische Auszeichnung. Informația din articol confirmă, încă o dată, importanța familiei Csekonics, prin anumiți reprezentanți ai ei, în politica vremii. Contele Endere Csekonics a fost răsplătit de către țarina Marina Feodorovna, înalta protectoare a formației de cruce-roșie din Imperiul Rus, cu o medalie venită chiar din partea țarului Nicolae al II-lea. Motivul acestei decorații este implicarea de bunăvoie a formației de cruce-roșie a Ungariei în războiul ruso-japonez din anii 1904-1905. Meritul contelui jimbolian este cu atât mai mare cu cât în acea vreme el era președintele formației de cruce-roșie a Ungariei. Pe o parte a medaliei apare o cruce de culoare roșie, pe cealaltă se poate citi inscripția: Războiul Ruso-Japonez, 1904-1905. Medalia este însoțită de o panglică roșie.

Familia Csekonics a rămas în istoria locală ca un principal exponent al filantropiei. Ce alte servicii putea să aducă crucea roșie-maghiară în acest război dacă nu umanitare? De remarcat este faptul că în articol se spune că ajutorul oferit rușilor a fost unul benevol. Crucea-roșie maghiară condusă de contele Endre Csekonics n-a fost părtinitoare în deflagrația ruso-niponă, după cum se va vedea, de altfel, într-un alt articol. Pe lângă Csekonics, au mai fost decorați încă 11 membri ai aceleiași formațiuni, dintre care încă 2 din Torontal, comitatul în care se afla Jimbolia: directorul Hofrath von Csavoszny și secretarul formației Josef Babits.

După o cercetare pe internet am găsit următoarele fotografii care corespund descrierii medaliei primite de către contele Csekonics. Mai jos aveți și articolul apărut în ziarul Zsombolyaer Zeitung.

Sergiu Dema

Sursă: https://www.emedals.com/imperial-russia-a-red-cross-medal-for-the-russo-japanese-war-1904-1905

Sursă: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Medal_of_Red_Cross_In_memory_of_russo-japanese_war


bottom of page