top of page

Vizită la domeniul de la Jimbolia: descoperirea sursei

Voi aminti astăzi despre o reușită înlănțuire între două surse de documentare privitoare la trecutul localității Jimbolia. Cercetarea ziarelor vechi în vederea descoperirii unor informații uitate de vreme este anevoioasă. Deseori articolele sunt sărace în conținut. Nu și cel care face obiectul prezentului text. În numărul din 7 octombrie 1897 publicația Pester Lloyd din Budapesta amintește despre „Die Landwirtschaft Ungarns in Reisebriefen geschildert”, o carte de Reinhold Rudloff, editată în Germania și care tratează despre starea agriculturii în Ungaria. Volumul apare ca urmare a unei vizite de studiu a 150 de membri ai Societății Agricole Germane din Berlin întreprinsă la diferite puncte importante pentru agricultura maghiară. Printre denumiri precum Bratislava, Budapesta, Tokaj, Mezőhegyes, Tátra, Szeged, Arad apare specificat și domeniul de la Jimbolia al familiei nobiliare Csekonics. Deși nu oferă alte detalii referitoare la Jimbolia, articolul specifică totuși denumirea cărții și a autorului. De aici calea spre descoperirea unui izvor cu adevărat important a fost scurtă.


Un anticariat din Germania s-a oferit să vândă contra sumei de 80 de euro cartea în original. Deși un astfel de volum ar sta foarte bine în biblioteca unui iubitor al culturii locale, achiziția nu a mai fost necesară întrucât site-ul ZB MED - Informationszentrum Lebenswissenschaften pune la dispoziția doritorilor varianta digitalizată a cărții. Informațiile cuprinse în această lucrare fac referire la modul de organizare a domeniului de la Jimbolia. Despre acestea însă, în articole viitoare!


Sursă: - Pester Lloyd, Die Landwirthschaft Ungarns in Reisebriefen geschildert”; Nr. 240; joi, 7 octombrie 1897; Budapesta; p. 5; - ANNO - Historische Zeitungen und Zeitschriften; Österreichische Nationalbibliothek; - ZB MED - Informationszentrum Lebenswissenschaften; - Rudloff, Reinhold; Schöneberg/Berli : Telge, 1897; Die Landwirtschaft Ungarns in Reisebriefen geschildert”.

Sursă: ANNO - Historische Zeitungen und Zeitschriften; Österreichische Nationalbibliothek
Fragment din articolul „Die Landwirthschaft Ungarns in Reisebriefen geschildert”; Pester Lloyd, 7 octombrie 1897;


bottom of page