top of page

Trecutul fabulos al muzicii jimboliene

Origen, scriitor al perioadei apostolice, observa că sunt unele persoane, neinițiate suficient în cele ale muzicii, care consideră că varietatea sunetelor pare să pună în pericol frumusețea armoniei. E adevărat că aglomerările nu sunt de dorit tocmai pentru că sunt greu de gestionat. Totuși, sub bagheta potrivită sunetele neîmblânzite se înșiruie firesc, participând fiecare în parte la un rezultat final benefic, pozitiv.


La fel se întâmplă în orice situație în care ne aflăm în postura de a emite judecăți. Atunci când nu cunoaștem suficient, temeinic, rareori putem concluziona cu justețe. Să ne referim, bunăoară, la subiectul muzicii jimboliene. Sintagma pare fără sens pentru mulți dintre noi tocmai pentru că nu suntem familiarizați cu acest domeniu. Și nici nu-i de mirare că lucrurile stau în acest fel. Prezentul, în afară de câteva zvâcniri absolut lăudabile, este anost. Trecutul însă a fost extraordinar.


Dr. Franz Metz, muzicolog deținător al sunetelor de altădată, poate depune mărturie cu privire nu doar la muzica pe care o ascultau jimbolienii în urmă cu aproximativ un secol și jumătate, ci și la cea pe care o compuneau. Informațiile edificatoare se află în dialogul purtat on-line, găzduit de YouTube și postat în acest articol. Este fermecătoare armonizarea dintre spațiul local, cu profilul său șvăbesc, și creații culturale de talie mondială aparținând unor compozitori precum Bellini, Verdi, Weber, Mozart, Beethoven, Mendelssohn sau ale familiei Strauß. Poate că valoarea trecutului constă și în faptul că unele partituri au fost copiate manual și interpretate de artiști locali.


Privind ansamblul construcției muzicale jimboliene din a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate a secolului XX nu greșim concluzionând că ea, în formele în care s-a metamorfozat atunci, a reprezentat un reper cultural definitoriu pentru comunitatea noastră. Dreptate Jimboliei - din acest punct de vedere - i s-ar putea face numai cunoscând trecutul și actualizându-l, să zicem, prin ființarea unei orchestre locale.109 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page