top of page

Despre Pr. Mihail Avramescu!

Actualizată în: 28 sept. 2020

Personalitățile, privite de către ceilalți membri ai comunităților în care înfloresc, apar deseori în calitate de exemple. Ele reprezintă fie vârfuri indicatoare de sensuri, fie trepte de susținere a devenirii comune sau individuale. În orice caz, acestea constituie repere, adică veritabile remedii împotriva dezorientării.


Înșiruirea oamenilor importanți pentru identitatea Jimboliei relevă caractere diverse, ce în mod firesc promovează și valori diferite. Pentru un cunoscător al istoriei locale nu va fi dificil a expune plusurile răspândite de pictorul Jäger, de industriașul Bohn, de scriitorul Stoica sau de familia nobiliară Csekonics. Cunoaștem dimensiunea spiritului lor pentru că înțelegem, în linii mari, serviciile aduse comunității. Există însă situații în care binefacerile nu sunt expuse oricărui privitor. Să luăm, bunăoară, cazul părintelui și scriitorului Mihail Avramescu, un reper identitar prea puțin cunoscut. Acesta a fost un perpetuu căutător al rostului vieții. De fapt, preocuparea pentru identificarea sensului l-a pus în fața unui parcurs al propriei deveniri pe cât de dificil, pe atât de lămuritor. Nu este puțin lucru să-ți dedici întreaga viață, în mod conștient, înțelegerii adevărului și armoniei sufletești. Născut într-o familie evreiască, viitorul preot a cochetat mai întâi cu islamul pentru ca apoi să își continue misiunea de apropiere de Dumnezeu într-un context creștin-ortodox, sub seducția idealului isihast.


Nu voi expune prea multe detalii. Vă invit să ascultați ce zice domnul Marcel Tolcea despre această personalitate de talie națională, despre legătura dintre Avramescu și André Scrima, Nicolae Steinhardt, Constantin Noica, Mircea Eliade, Andrei Pleșu ș.a. Accesați, așadar, linkul anexat acestui articol. #mihailavramescu #părinteleavramescu #marceltolcea #sergiudema #JimboBlog #cdeculturaJimbolia #casadeculturaJimbolia





bottom of page