top of page

Revitalizarea bălților de la Jimbolia - subiectul unei expoziții organizate la Veneția, Italia

Actualizată în: 21 nov. 2022

După cum s-a prezentat în alte articole publicate pe această pagină, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara a organizat proiectul Triplex Confinium, care a reușit să readucă în discuție problema zonei bălților din Jimbolia. În cadrul proiectului amintit s-a desfășurat un concurs de propuneri arhitecturale și peisagistice menite să revitalizeze spațiul de aproape 100 de hectare format, în mare parte, din lacurile antropice rezultate în urma exploatării argilei de către fabrica Bohn, cunoscută în perioada comunistă și sub numele de Ceramica Jimbolia.


În perioada 27 iulie - 3 august 2022, proiectele realizate în cadrul competiției internaționale Think Brick au fost prezentate la Institutul Cultural Român de la Veneția, Italia. La acțiune au fost prezenți prof. Francesco Amendolagine, Director al Master Restauro, Università eCampus Milano, arh. Paolo Tomasella, expert evaluator, ing. Dario Bragadin, Associazione Scientifica „Palazzo Cappello”. Din partea proiectului Triplex Confinium a fost prezent prof. Cristian Blidariu, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara.


Comunicările din cadrul evenimentului au tratat subiecte privitoare la spații patrimoniale aflate în regres. S-a discutat, de asemenea, despre anumite strategii de revitalizare a moștenirii industriale făcându-se comparații între reconversia morii familiei Stucky (în care a ajuns să funcționeze hotelul Hilton) și starea din prezent a spațiilor și clădirilor care au aparținut odinioară familiei Bohn. Totodată, s-a evidențiat impactul pe care concursul internațional Think Brick îl are asupra zonei bălților din Jimbolia.


Conform celor prezenți, expoziția a fost vizitată de un public numeros. Deși încă nu se cunosc detalii concrete, există șanse ca acțiunea să se repete la Budapesta, București, Szeged și Mórahalom.


Sursă a informațiilor și fotografiilor: https://triplex-confinium.eu




Afișul expoziției de la Veneția
Afișul expoziției de la Veneția


Propunerile pentru zona bălților din Jimbolia din cadrul competiției Think Brick au ajuns la Veneția
Propunerile pentru zona bălților din Jimbolia din cadrul competiției Think Brick au ajuns la Veneția


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page