top of page
  • JimboBlog

Primul Război Mondial și mobilizarea în Jimbolia pentru îngrijirea răniților

Primul Război Mondial a adus și în cazul Jimboliei o perioadă dificilă. Totuși, în pofida restriștei, accentuarea gradului de coagulare a societății a dus la o mobilizare deosebită. În 18 mai 1915, ziarul „Délmagyarország” prezenta în articolul „A Vörös Kereszt zsombolyai választmánya.” un raport al organizației de cruce roșie din localitate. Societatea de cruce roșie din Jimbolia împreună cu autoritatea conducătoare a localității au organizat un spital auxiliar de 75 de paturi. Totodată, împreună cu entitatea de comerț și industrie „Kaszinó” și cu asociația breslelor - ambele din Jimbolia - au realizat un alt așezământ medical de 57 de paturi. Casa de economii, pe cheltuiala sa, a amenajat o facilitate medicală de 21 de paturi, iar Endre Csekonics, Președintele Societății de Cruce Roșie a Ungariei, a pus la dispoziție castelul aflat în interiorul Jimboliei, adică clădirea ce adăpostește Primăria astăzi, pentru a fi amenajat în vederea îngrijirii a 22 de ofițeri răniți. Spitalul „Elisabeta” din Jimbolia s-a oferit să trateze 100 de soldați. De asemenea, inițiativa doamnei Bayer a constat în ajutorarea în mod gratuit a doi răniți, iar a altora 8 contra cost. Ioan Koch, directorul casei de economii, și soția acestuia au oferit îngrijire gratuită pentru 3 răniți, iar pentru alți 5 contra cost. Alți privați au făcut posibilă îngrijirea a încă 27 de persoane. Administrația Jimboliei a pus la dispoziție spații de îngrijire pentru 70 de convalescenți. S-a luat măsura ca în fabrica de cărămizi să se amenajeze 93 de paturi, în căminele pentru muncitori, iar la asociația de tir din Jimbolia, în cele două săli ale ei, s-a luat hotărârea să se amenajeze 40 de paturi pentru un spital dedicat epidemiei.


Oamenii din Jimbolia și din împrejurimi au contribuit cu donații bănești - până la data scrierii articolului - în valoare de 26666 de coroane și 97 de fileri. Au existat și donații de materiale, în cazul cărora s-a remarcat Endre Csekonics.


Conducerea spitalului a fost asigurată de către medicul militar Abt Alfréd și doamna Bayer. Aceasta a coordonat asistentele medicale voluntare. Conducătorii spitalului „Elisabeta”, directorul Dr. Ernő Strosz și Dr. Karl Diel, medic principal, se ocupă - cu mare sacrificiu de sine - de tratarea răniților. Aceștia sunt ajutați de asistente voluntare și asistente călugărițe, în fruntea cărora se află doamna Bekk.

Bibliografie: - A Vörös Kereszt zsombolyai választmánya.”; „Délmagyarország”, Anul IV, Nr. 113, 13 mai 1915, Szeged.

- http://dmarchiv.bibl.u-szeged.hu/ Imagine: Arhivă personală (Sergiu-Petru Dema)

#Csekonics #Primul #Război #Mondial #JimboBlog #Zsombolya #Hatzfeld #Jimbolia #mobilizare #Diel #Stross
11 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page