• Sergiu Dema

Pe urmele fabricii TRINK din Jimbolia

Cercetarea istoriei, chiar dacă nu se face într-un sens științific, este plină de surprize provocate de multe ori de înlănțuirea nebănuită între informațiile descoperite.


Oliviu Gaidoș, un colecționar de obiecte cu valoare istorică din Lugoj, interesat de elemente ce au legătură cu manufactura și industria bănățeană, m-a contactat pentru informații privitoare la fabrica de calapoade pentru pălării a lui Adolf Trink din Jimbolia. Am facut schimb de cunoștințe și am aflat că la Muzeul Astra din Sibiu ar exista un atelier refăcut care conține mai multe echipamente ce își au originea la fabrica jimboliană și, de asemenea, că farbica ar fi editat cataloage cu produsele pe care le putea pune la dispoziția clientului.


Subiectul mi s-a părut extrem de interesant mai ales pentru că aflasem, nu cu foarte mult timp în urmă, de la domnul Detlef Strunk despre existența acestei fabrici și despre amplasamentul ei undeva pe strada Ioan Slavici. Deși am găsit în Heimatblatt și Heimatbuch informații scurte, dar valoroase, am căutat să completez tabloul privitor la fabrica Trink prin câteva obiecte concrete, care să argumenteze vizual importanța fabricii în contextul industriei interbelice jimboliene. În acest punct, de un real ajutor s-a dovedit a fi intervenția domnului Koch, fost președinte al Heimatortgemeinschaft Hatzfeld, care a luat legătura cu doamna Weiser, nepoata fabricantului Trink. Astfel s-a ajuns la îmbucurătoarea situație de a îmbogăți colecția jimboliană a Muzeului Presei "Sever Bocu" cu un document original de 72 de pagini numit „Trink Jimbolia”. Catalogul urmează a fi adus în România de către domnul Koch cu proxima sa vizită la Jimbolia.


Trecutul localității noastre este fascinant și merită făcut cunoscut actualității, mai ales pentru faptul că, indiferent de etnia din care facem parte, răspunsul la întrebarea identității noastre este în strânsă legătură cu identitatea localității noastre Jimbolia.


A doua pagină a catalogului fabricii Trink; Imagine din arhiva personală a domnului Josef Koch


Unealtă ce a aparținut fabricii Trink; Imagine din arhiva personală a domnului Oliviu Gaidoș


163 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate