top of page

Paștele e multicultural

De Paști, bucuria trăită până atunci aproape niciodată complet, pare că se împlinește. Ea poartă mireasma unei evadări sau, mai mult, a unei izbăviri. Scapi, în sfârșit, de îmbâcseala iernaticei lânceziri și te lași înveselit de renașterea iminentă.


Dar trecerea, eliberarea, nu este facilă, ci presupune un strop de limpezime, care - iată! - ne vizitează în măsura în care scădem din alimentarea vanității proprii. În acest chip deșertăciunea deșertăciunilor se risipește făcând loc îndemnului „Nu vă temeți!”. Să nu ne temem, așadar, de pacea care stă să se înfiripe în inimile noastre prin împlinirea dragostei.


Să iubim pe cei ce se află în Duminica Floriilor la fel ca pe cei ce priveghează în așteptarea Învierii. Să-i iubim până și pe cei ce încă lâncezesc. Să păstorim împreună cu Ruja, vecina păcurar, miei din aluat păstrat în suflet încă din copilărie. Să nu uităm de ce-i ce par a ne uita și să-i căutăm pe cei ce încă nu ne-or fi găsit. Să zicem „Frohe Ostern!” și celor ce-s aproape în îndepărtarea lor. Să ținem minte că toți vorbim aceeași limbă a iubirii. Să râdem cu maghiarii ce caută să stropească cu parfum din casă-n casă zicând ceva ce ni se pare ne-nțeles: „Én kis kertész legény vagyok, virágokat locsolgatok, úgy hallottam ebben a házban van egy virág amelyik el akar hervadni. Meg e szabad locsolni?”.


În sfârșit, să ne iubim unii pe alții pentru ca într-un gând să mărturisim împreună cu Pavel sau cu Paul, unul și același ucenic, „că dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată”. Și asta pentru că Iisus învie veșnic pe cel ce caută învierea!


*Imagine: Petrică DemaLalele din grădina din Futok (Petrică Dema)

14 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page