top of page
Poza scriitoruluiJimboBlog

Melania Popa - designerul jimbolian ajuns în Shanghai

Cei mai mulți dintre noi am auzit de filmul Avengers și, prin urmare, putem face presupuneri cu privire la gradul de dificultate atins în realizarea graficii acestei producții cinematografice. Ei bine, unul dintre principalii creatori a peisajului din film este Sean Hargreaves, om pe care jimbolianca Melania Popa l-a avut ca profesor.


Melania s-a născut în noiembrie 1993 și a locuit în Jimbolia până în clasa a IX-a, după care s-a transferat la Colegiul Național „C.D. Loga”, specializarea Științe Sociale. După terminarea liceului, a urmat cursurile Facultății de Arte și Design din Timișoara, Secția Design-Grafic, timp de trei ani. A continuat la aceeași facultate și cu studiile de masterat. În primul semestru a primit propunerea de a participa la un program de schimb de experiență cu un colegiu internațional din Shanghai. Provocarea a fost acceptată!


A mers, inițial pentru un semestru, dar având rezultate bune, a primit ofertă pentru un an întreg de studiu. Melania a fost printre primii care au făcut acest pas, primind anumite beneficii de școlarizare la Colegiul Intermark International Design. Aici l-a avut ca profesor pentru materia Digital Media pe Sean Hargreaves, care inițial a lucrat la seria Star Trek, și care acum se ocupă de peisagistica din Avengers. Designerilor le este util să aibă ca profesori oameni cu experiență acumulată și în afara școlii, în acest domeniu. Tot în sensul dezvoltării în sfera de activitate pe care și-a ales-o, Melania a făcut un curs de Realitate Virtuală (VR), ajungând chiar să realizeze un joc. Nu este singura româncă de la acel colegiu. Povestește că a avut și profesori din România, dar și din alte țări, cum ar fi Indonezia, Rusia, Kazahstan, Coreea de Sud și - evident - China.


S-a hotărât să încerce o viață post-universitară acolo și a aplicat pentru un job în Shanghai. La primul loc de muncă, unde și-a petrecut trei ani, a avut o bibliotecă de materiale, imprimante 3D, mașini-unelte cu comandă numerică (CNC), de ultimă generație. În momentul de față lucrează la proiecte de design interior și arhitectural, dar și de branding și dedicate spațiilor comerciale.


„Îmi place pentru că e un oraș rapid, foarte evoluat din punct de vedere al tehnologiei. Este un oraș imens, nu ai cum să te plictisești. În fiecare săptămână descopăr localuri și locații noi. Este foarte ușor să trăiești aici. Toate plățile le fac electronic: chiria, facturile, mâncarea, totul. Nu am nevoie de bani cash, nici măcar de card, doar de telefon. Pot comanda dimineața înghețată de la McDonalds și vine în 10 minute. Pot să comand orice online. Îmi vin de pe o zi pe alta, maximum în trei zile. Toate lucrurile acestea le pot face de pe telefon.”


În decursul anilor a lucrat și ca liber profesionist pentru a realiza un venit suplimentar. Iată câteva dintre întreprinderile cu care a colaborat: Alter Shanghai (organizatori de evenimente), Clubul 44, Adidas și altele. În prezent lucrează la o companie nouă, tot de design, Des:glory.


Se întoarce în fiecare an în Jimbolia și stă aproximativ o lună pentru a-și încărca bateriile: „Îmi place când vin acasă pentru că totul este răsfirat. Casele sunt îndepărtate. Aici pot vedea cerul, ceea ce în Shanghai nu pot, doar de pe rooftop-uri special amenajate. Aerul curat de acasă îmi place foarte mult”. Chiar dacă se află la mii de kilometri distanță, asta nu o oprește să-și viziteze familia și orașul natal.



*Imagini din arhiva personală a Melaniei Popa.



Melania Popa, designerul jimbolian ajuns în Shanghai

99 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page