top of page

Iván Csekonics - diplomatul jimbolian în serviciul ambasadelor din Washington, Londra, Paris etc.

Familia nobiliară Csekonics, deținătoare a moșiei de la Jimbolia, a dat de-a lungul timpului personalități ce au activat în domeniul politicii ocupând funcții importante și desfășurând activități generatoare de reverberații. Toate acestea s-au petrecut sub regimul politic austro-ungar. Conform domnului Walter Tonța, Iván Csekonics s-a născut la Jimbolia, a absolvit Academia Consulară din Viena și a intrat în serviciul diplomatic al Austro-Ungariei.


În domeniul diplomației jimbolianul a ocupat diferite funcții în cadrul mai multor ambasade. Per ansamblu, cariera sa este remarcabilă. În documentul Jahrbuch des k.u.k. auswärtigen Dienstes pentru anul 1917 se specifică detalii referitoare la activitatea lui Iván Csekonics din 1900 până în 1917. Mai întâi, din 29 octombrie 1900 a fost aspirant în cadrul Ministerului de Externe și al Casei Imperiale și Regale chezaro-crăiești. În anul următor a trecut examenul pentru titlul de diplomat și în 6 decembrie 1901 a devenit atașat nesalariat, pentru ca după doar 3 zile, în 9 decembrie, să fie repartizat în serviciul ambasadei Sfântului Scaun la Roma.


Trendul ascendent al carierei lui Iván Csekonics s-a păstrat și în anii următori întrucât în 11 iulie 1902 a devenit șambelan, după care, în 3 ianuarie 1905, a fost repartizat în serviciul ambasadei din Sankt Petersburg. Prezența sa într-o misiune diplomatică în unul dintre cele mai puternice state ale lumii nu avea să se transforme într-o excepție. După ce a îndeplinit, din 23 decembrie 1905, rolul de secretar al corpului diplomatic, a fost repartizat în 27 martie 1908 în serviciul ambasadei de la Paris. În 28 martie 1909 a devenit secretar al corpului diplomatic, iar din 18 mai 1909 a îndeplinit funcția de secretar al corpului diplomatic, categoria I.


După Vatican, Rusia și Franța a urmat un nou pas important în cariera de diplomat a jimbolianului Iván Csekonics, de data aceasta unul care avea să-l poarte, în 1 iunie 1909, în vestul extrem al Europei fiind repartizat în serviciul ambasadei din Londra, Marea Britanie. Deși încă neîncheiat, itinerariul său prin capitalele importante ale bătrânului continent a cunoscut o întrerupere în 16 octombrie 1911, când a fost repartizat ambasadei din Washington, Statele Unite ale Americii. În această perioadă, ziarele americane amintesc de mai multe activități la care a participat contele Csekonics, ca de exemplu cina oferită de secretarul Forțelor Navale în cinstea domnișoarei Helen Taft, fiica președintelui SUA.


Înainte de încheierea misiunii pe continentul american, Iván Csekonics a devenit în 28 decembrie 1911 Cavaler al Ordinului Coroanei de Fier, clasa a III-a. Întoarcerea în Europa s-a făcut prin atribuirea sa misiunii diplomatice de la Stockholm, în 6 august 1912. A fost apoi repartizat temporar la ambasada de la Berlin, între 14 ianuarie 1913 și 13 februarie 1913. Vrednică de amintire este și repartiția sa în serviciul misiunii diplomatice din București, în 10 octombrie 1913. În 26 februarie 1914 i s-a conferit titlul de Ministru Plenipotențiar, categoria a II-a. De la București, următorul popas al contelui Iván Csekonics a fost tot în Europa de Est, la Varșovia, în Polonia, unde a activat la consulatul general din 28 iulie și până în 6 august 1914. În 21 august a aceluiași an este repartizat provizoriu în serviciul ambasadei de la Constantinopol, Istanbulul de azi.


În timpul Primului Război Mondial, în luna mai a anului 1916, contele Iván Csekonics a primit o medalie onorifică de ofițer al Crucii Roșii cu decorații de război, după care în 31 august 1916 i s-a conferit Crucea de război pentru Servicii Civile, clasa a II-a. Din 24 ianuarie 1917 este din nou ministru plenipotențiar, clasa a II-a. Conform domnului Walter Tonța, Iván Csekonics s-a pensionat în anul 1923, activând în continuare în domeniul economic și pe plan politic, fiind membru în Camera Deputaților între 1931 și 1935 și îndeplinind din 1937 și până în 1944 rolul de membru al Camerei superioare a parlamentului ungar. Un studiu viitor ar fi indicat în vederea identificării activității contelui jimbolian Iván Csekonics și în perioada 1917-1923.



Surse:

- Personalstatus des k. und k. Ministeriums des kaiserl. und königl. Hauses und des Äußern und seiner Dependenzen.; Jahrbuch des k.u.k. auswärtigen Dienstes 1917; p. 246; ANNO. Historische Zeitungen und Zeitschriften; Österreichische Nationalbibliothek; https://anno.onb.ac.at/

- Prestigiu, avuţie, influenţă. Istoria familiei nobiliare Csekonics şi a domeniului ei jimbolian, Walter Tonța


Imagine: Din colecția domnului Barcza Sándor, nepotul lui Csekonics Sándor - via Szilágyi Mária



Iván Csekonics; Imagine din colecția domnului Barcza Sándor, nepotul lui Csekonics Sándor - via Szilágyi Mária


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page