top of page

„Experiența Jimbolia” prin ochii curatorului Costin Brăteanu

Actualizată în: 5 aug. 2020

Jimbolia nu este un oraș de dimensiuni mari, dar, din punct de vedere cultural, ramurile-i sunt într-o creștere semnificativă! Un eveniment cultural cu o istorie însemnată în Jimbolia este „Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, anul acesta ajungând la a VIII-a ediție.


Istoria evenimentului nu e necesar a fi povestită deoarece artistul - și totodată curatorul acestui eveniment - Costin Brăteanu a fost încă de la prima ediție în echipa de organizare.


Când s-au încrucișat cărările spre arta jimboliană? „În 2009, la propunerea Alinei Slimovschi la o primă tabără de creație artistică, organizată la inițiațiva dlui Kaba Gabor, numită Însemnări vizuale la Jimbolia. La acest prim eveniment au participat artiști români din generația tânără, atmosfera fiind minunată, având șansa să vizităm Muzeul presei, Muzeul Stefan Jäger, să facem câteva excursii în Ungaria și Serbia și de a cerceta și explora zona.”, povestește artistul.


Nu își imagina nimeni că evenimentul va avea un parcurs atât de frumos și, de la an la an, se va contura un simpozion cu voci naționale și internaționale. Pentru curatorul Costin Brăteanu, revenirea cu același entuziasm în oraș se datorează gazdelor minunate și a locației care a oferit un atelier de creație generos, cu lumină adecvată și foarte spațios.


Un lucru este cert! Când se încheie o ediție a simpozionului, orașul este mai bogat din punct de vedere cultural, artistic. Oare putem să privim lucrurile și în sens invers? „Suntem mai <<bogați>> prin experiența împărtășită în tot acest timp petrecut împreună, aceste simpozioane fiind un adevărat <<creuzet>> de idei și experimente, semănând cu școlile sau academiile de vară, atât de necesare dezvoltării noastre profesionale”, menționează curatorul.


Experiența Jimbolia înseamnă un amalgam de emoții, stări, note, motiv pentru care dorim să aflăm care este latura magică pe care orașul o are în viziunea artiștilor, oaspeți care au adăugat câte o cărămidă la construirea comorilor culturale. Jimbolia este un colț de rai pentru noi și pentru artiștii participanți, în primul rând datorită gazdelor, care, prin ospitalitatea și grija lor, ne ajută să fructificăm cele câteva zile petrecute aici, iar simpozioanele de creație de la Jimbolia sunt foarte speciale, bine spus magice, deoarece sunt dinamice, artiștii putând lucra atât ziua, cât și noaptea, însuflețiți de sunetul muzicii, de confortul spațiului de creație și de sinergia creată” călduros ne povestește Costin Brăteanu.


Simpozionul Internațional de Creație Artistică „Stefan Jäger” a luat naștere în 2013 la inițiativa lui Adrian Popa și Kaba Gabor prin organizația „Societatea de Caritate Blythswood Romania, Filiala Banat”, fiind susținut de Primăria Orașului Jimbolia prin persoana Primarului Darius-Adrian Postelnicu.


*Fotografii realizate de Theophil Soltesz.
Costin Brăteanu lucrând în cadrul „Stefan Jäger International Art Symposium”, la Jimbolia; Fotografii: Theophil Soltesz

61 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commenti


bottom of page