• JimboBlog

Curs opțional de cultură locală pentru elevii clasei a III-a C

Debutul anului școlar 2021-2022 a adus cu sine o veste încurajatoare pentru cultura Jimboliei. Este vorba despre inițiativa învățătoarei Bianca Balogh de a introduce cursuri opționale de cultură locală în orarul săptămânal al clasei a III-a C din cadrul Școlii Gimnaziale Jimbolia.


O asemenea acțiune poate avea reverberații pozitive atât în viitorul apropiat, cât și în ceea ce privește însăși păstrarea peste timp a identității spațiului local. Populația Jimboliei este încă în schimbare, proces care impune o atenție sporită asupra transmiterii elementelor ce determină trăsăturile specifice orașului de sorginte șvăbească.


Episodul întâi al proiectului educativ a avut loc în prima săptămână de școală și s-a desfășurat în zona gării. Elevii au avut ocazia să viziteze biroul impiegatului și Muzeul Căilor Ferate. Domnul Gábor Toth le-a vorbit despre diferite obiecte cuprinse de această entitate muzeală. Turul a avut și o parte dedicată poveștilor. Importanța atenției în timpul serviciului a fost subliniată prin istorisiri locale legate de Regele Carol al II-lea sau de linia cu ecartament îngust care traversa domeniul de la Jimbolia al familiei nobiliare Csekonics. S-au atins și subiecte referitoare la geografie sau fizică. Copiiilor li s-a recomandat să-și imagineze că linia ferată din fața lor putea ajunge odinioară atât la Viena, cât și la Budapesta. Interesantă a fost și povestea unui explorator rătăcit cu balonul de aer cald, care s-a putut orienta folosindu-se de stația de cale ferată a Jimboliei.


Bucuria copiilor a fost împărtășită și de gazde. Muzeele și casele memoriale ale Jimboliei pot fi vii doar atunci când sunt frecventate.


243 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate