top of page

Despre cultURA presei din perioada interbelică


Instantaneu din cadrul expoziției cultURA presei - limbaj agresiv în presa interbelică
Instantaneu din cadrul expoziției cultURA presei - limbaj agresiv în presa interbelică


Ce zice Chat GPT?

Într-o perioadă în care agresivitatea discursului public pare să fi devenit un zgomot de fond al existenței noastre cotidiene, proiectul cultURA presei aduce o abordare neobișnuită: ne întoarce în anii ‘30 pentru a descifra cum a fost folosit limbajul ca armă în presa interbelică. Este prima dată când, printr-o selecție curatorială din colecția Muzeului Presei „Sever Bocu”, sunt expuse fragmente autentice ale unei istorii a urii, cu scopul de a învăța din ele. Trecutul devine astfel o oglindă critică pentru prezent, iar muzeul – un spațiu viu al reflecției și dialogului.


Ce zicem noi?

A-ți da cu părerea pare o activitate ce poate deveni în curând sport olimpic, cel puțin pentru români. Avem câte o opinie despre orice - că-i domeniu pe care-l cunoaștem ca-n palmă sau teoria relativității. Limbajul are o putere impresionantă, dar în viețile alambicate la care ne supune traiul în anul 2025 e greu să găsim timpul necesar pentru a ne alege cuvintele când ne dorim să transmitem o idee. Așa că ne mulțumim să o zicem oricum. Oricând. Oriunde. Sunete. Tonuri. Glasuri. Graiuri. Vorbe. Ce se întâmplă când acestea nu au nicio limită impusă ori autoimpusă? E o întrebare la care prezentul încă scotocește după un răspuns. Ca să-i venim în ajutor, aducem trecutul în actualitate, mai precis perioada interbelică. Cum facem asta? Cu ajutorul colecției de ziare și reviste a Muzeului Presei „Sever Bocu” din Jimbolia. 


Patrimoniul muzeal conține un număr impresionant de publicații, iar menirea lor este să fie răsfoite, dar nu în treacăt, ci în căutarea miezului. Cotrobăind după senzaționalul ziarelor de altădată, am dat peste anii ‘30, decadă marcată de un limbaj cum rar ne-a fost dat să vedem. Ura, visceralitatea, ostilitatea, dușmănia, vrajba ori discordia nu caracterizează suficient de bine discursul teribil al presei. Așadar, acum, în 2025, când societatea tinde să derapeze înspre aceleași comportamente, aducem la lumină texte ce conțin răutate în stare pură. Însă nu le putem în lumină bună, ci sub lumina conștientizării celui care le va citi. 


De ce ură și cultură?

cultURA presei - limbaj agresiv în perioada interbelică este evenimentul care propune o atitudine critică față de înclinațiile xenofobe și antisemite promovate în articolele publicațiilor care alunecă grav înspre hăul lipsei bunului-simț, moralității sau empatiei. Expoziția de ziare și caricaturi cu temă politică intenționează să creioneze un context al tumultului anilor ‘30, evidențiind frânturi ale adeziunii spre extremele distrugătoare. Influența mass-mediei asupra societății s-a manifestat în felurite moduri, dar cert este că prin limbaj, propagandă, adoptarea unor sloganuri repetate obsesiv și aruncarea cu pietre în adversarii politici a atras numeroși adepți. Prin relatarea vizuală a narațiunii caracteristice perioadei următoare Primului Război Mondial se încurajează o reflecție critică și asupra responsabilității discursului public în prezent. Dialogul jurnaliștilor Brîndușa Armanca, Marcel Tolcea și Lucian-Vasile Szabo aduce în prim-plan limbajul violent utilizat pe rețelele sociale și mass-media prezentului, definite de tendințele internaționale și de uluitoarea viteză de circulație a informației.


În prezent, păstrarea memoriei devine un subiect deopotrivă apăsător și important. Apăsător - căci e un exercițiu pe care trebuie să-l facem constant, dar pe care adesea omitem să-l punem în aplicare. Important - fiindcă doar prin cunoașterea conștientă a trecutului putem să nu cedăm ispitei de a-i repeta greșelile. Muzeul Presei este un spațiu care păzește grijuliu informația impregnată în filele ziarelor de odinioară. Devine responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne scriem viitorul pe foi ale cumpătării, bunei înțelegeri și respectului reciproc.


Cine organizează?

Proiectul cultURA presei - limbaj agresiv în perioada interbelică este organizat de Muzeul Presei „Sever Bocu”, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și Asociația „Colț de Banat”, cu sprijinul Craftăria și susținerea Primăriei și Consiliului Local Jimbolia.


Te interesează subiectul? Descoperă miezul lucrurilor!

Îți dorești să vezi cum presa a alimentat ura în trecut și ce avem azi de învățat din asta? Află mai multe despre un vernisaj inedit, o expoziție de ziare și un dialog despre puterea și pericolul cuvintelor. Citește mai departe!

Comments


bottom of page