top of page

Cronică de poveste: Jimbolia-Politehnica 2-1

În Jimbolia fotbalul are o tradiție de mai bine de 100 de ani. Știm asta prin faptul că în publicația Zsombolyai Közlöny, apărută chiar la începutul secolului XX, există un articol în care se povestește despre o astfel de îndeletnicire. Mai târziu, în perioada interbelică, în localitatea aflată astăzi în vestul României, existau, în același timp, 3 echipe diferite: Hertha, ZsSE și Bohn. În articolul de astăzi ne vom axa asupra cronicii unui meci jucat între Politehnica din Timișoara și formația Jimboliana. Avem motive să credem că ZsSE, adică Clubul Sportiv al Jimboliei, și-a schimbat numele în Jimboliana.


Poate pare un lucru inedit că o echipă din localitatea șvăbească a întâlnit în mod oficial Politehnica. Însă în vremurile acelea existau structuri competiționale diferite față de cele de astăzi. Prima surpriză ne este comunicată de „Gazeta Transilvaniei” într-un articol apărut în 1925 și din care putem afla că C.S. Jimbolia a reușit să învingă cu scorul de 6 la 2 echipa politehnicii. Peste doi ani, în 1927, într-un alt număr al aceleiași publicații este specificat faptul că o echipă jimboliană a pierdut în deplasare cu scorul de 6 la 0 în fața Politehnicii.


Totuși, în „Sport és Kritika” din 25 martie 1935 avem bucuria de a întâlni o cronică a unui meci câștigat de jimbolieni în fața aceluiași adversar redutabil:


„Jimboliana - Politehnica 2:1; Meci din campionatul zonal. Arbitru: Bognár Jimbolia. Mihályli - Allár, Thierjung - Titz, Kunst, Horvát-Kreten, Bürger, Thierjung II, Soss, Hahold

Politehnica. Tebaica - Diaconescu, Nicolau - Purdila, Giurgiuti, Butoi - Zeche, Humita, Gebefügi, Chivulescu II, Barna


Este o mare surpriză victoria echipei gazdă împotriva Politehnicii, care de data aceasta a prins o zi foarte slabă. Jimboliana a jucat cu mult aplomb, iar această mare voință a adus o victorie valoroasă. În minutul al cincilea Thierjung I a produs un autogol imparabil avantajând astfel Politehnica, dar în minutul al optulea Thierjung II egalează după o acțiune individuală. După pauză ambele echipe încep meciul cu elan mare. Dar echipa gazdă arată cel mai animat joc. În minutul 10, Thierjung II, după un joc individual, a înțepat cu balonul plasa porții apărată de Tabeică pentru duce scorul la 2 la 1. După primirea golului echipa facultății conduce mai multe atacuri, dar acțiunile ei n-au fost încununate de succes. Au făcut o impresie bună trei jucători din echipa câștigătoare: Mihályli, Allár, Thierjung II. Din formația universității Ciuciuti și Butoi au avut un joc peste media echipei.”


Bibliografie:

- „A kerületi bajnokság legnagyobb meglepetése. Jimboliana - Politehnica 2:1 (1:1)”; „Sport és Kritika”, An 5, Nr. 17, Timișoara, luni, 25 martie 1935;

- Gazeta Transilvaniei; An 38, Brașov, Vineri 13 noiembrie 1925;

- Gazeta Transilvaniei; An 90, Brașov, Miercuri 25 mai 1927;

*Traducere: Theophil Soltesz și Sergiu DemaJimboliana-Politehnica și clasamentul din 25 martie 1935

39 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page