top of page

Ciorbă cu perişoare

Actualizată în: 11 mar. 2021


Ciorba cu perişoare era una dintre preferatele bunicii. Şi chiar o făcea des.


Ce mi-a rămas mie bine întipărit în memorie despre această ciorbă sunt… perişoarele. Erau mereu micuţe şi aveau şi orez în compoziţie. Şi, desigur, la servire nu lipsea niciodată oţetul pentru acrire.



Ingrediente:



Pentru perişoare:


1 kg carne de porc măcinată

5 linguri orez cu bob rotund

1 ceapă galbenă, mărime medie

1 linguriţă paprika dulce

1 legătură mică pătrunjel verde

sare, după gust

piper negru proaspăt măcinat, după gust

3 albuşuri


Pentru ciorbă:


2 cepe galbene, mărime medie

1 ţelină medie

3 morcovi potriviţi

2 fire rădăcină pătrunjel

1 ardei gras, roşu

1 conservă de 400 g roşii cubuleţe

200 ml smântână lichidă

3 gălbenuşuri

2 legături pătrunjel verde

1 legătură mărar verde

sare, după gust

piper negru proaspăt măcinat, după gust

5 linguri orez cu bob rotund

5-6 l apă



Preparare:



Se pun la fiert ceapa tocată mărunt, morcovii tăiaţi cubuleţe, la fel şi rădăcina de pătrunjel şi ardeiul. Jumătate de ţelină se taie cubuleţe mici, jumătate se pune la fiert întreagă, iar la final se scoate din ciorbă.


Între timp se amestecă carnea de porc măcinată (să fie o carne slabă, dar totuşi să aibă un pic de grăsime pentru a nu ieşi prea uscate perişoarele; eu cred că am folosit spată de porc) cu ceapa tocată mărunt, paprika, sare, piper, pătrunjel verde tocat mărunt, albuşurile şi cele 5 linguri de orez prefiert.


Pentru orez se pune apă la fiert, iar când aceasta dă în clocot se adaugă orezul şi se lasă 2-3 minute la fiert. Se clăteşte bine cu apă rece şi se lasă la scurs. Se amestecă, la final, cu carnea tocată.


Când legumele din ciorbă sunt aproape fierte, se pune la fiert şi orezul clătit bine (cele 5 linguri pentru ciorbă), conserva de roşii şi perişoarele. Perişoarele se modelează cu mâna uşor umezită, de mărime mai mică. Ies multe perişoare dintr-un kg de carne, dar garantat se mănâncă primele. Tot acum se pune şi sare şi puţin piper la fiert.


Din acest punct nu mai durează decât 15-20 de minute până când perişoarele sunt fierte, la fel şi orezul. Recomand a se scoate, din când în când, câte o perişoară şi a se verifica dacă este fiartă. Pentru siguranţă!


Se potriveşte ciorba cu sare şi piper, apă, dacă mai este nevoie, se mai dă un clocot, apoi se stinge focul. Se adaugă verdeaţa tocată mărunt, se amestecă bine şi se pune capacul.


După 10 minute se drege ciorba cu smântână lichidă bătută bine cu gălbenuşurile şi puţină apă rece. Se temperează această compoziţie cu câteva polonice de ciorbă fierbinte, apoi se răstoarnă toată compoziţia direct în oală. Se amestecă bine şi se pune capacul.


După 10-15 minute se poate servi ciorba cu perişoare. Noi o mâncăm aşa, simplă, dar se poate acri cu oţet sau zeamă de lâmâie sau chiar moare şi borş.



Să vă fie de bine!



Ciorbă cu perişoare; Text şi poze de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate

댓글


bottom of page