top of page
Poza scriitoruluiJimboBlog

Expoziție rară în Banat la 160 de ani de la prima producție a celebrei Fabrici Bohn sau Ceramica Jimbolia


Simpozion de Artă Ceramică „Arderi experimentale” Jimbolia


Simpozion de Artă Cermică „Arderi experimentale” la Jimbolia

Mâine, 18 iunie 2024, de la ora 19, Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia este gazda vernisării lucrărilor de artă ceramică realizate în cadrul Simpozionului Internațional de Artă Ceramică „Arderi experimentale”. 


Jimbolia este locul de desfășurare al unui eveniment rar în peisajul cultural-artistic al Banatului. În perioada 10-19 iunie 2024, în orașul cu bogate moșteniri șvăbești se petrece Simpozionul Internațional de Artă Ceramică „Arderi experimentale”. O asemenea acțiune este relevantă nu doar pentru comunitatea locală, ci pentru întreaga regiune. Sate și orașe deopotrivă, dar și edificii cu valoare de simbol - precum catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara -, au fost construite folosindu-se produsele ceramice făcute la Jimbolia. De altfel, unul dintre motivele organizării simpozionului este împlinirea a 160 de ani de la prima producție pe plan local a colonistului Stefan Bohn, cel care avea să pună bazele unui veritabil imperiu industrial. 


Artă ceramică de factură internațională

Artiștii participanți au origini braziliene, irlandeze, germane, franceze, croate, maghiare și, bineînțeles, românești. Grupul divergent etnic este totuși unitar prin dragostea pentru artă și pentru tradiția ceramică. Printre participanți se numără și Márta Jakobovits, artistă din Oradea, membră a Academiei de Arte din Ungaria, posesoarea unei Diplome de Excelență oferite de Ministerul Culturii din România și una dintre cele mai apreciate ceramiste din Europa de Est. În ansamblu, ediția a IV-a a Simpozionului „Arderi experimentale” propune publicului următorii creatori: Márta Jakobovits (România), Martha Cashman (Irlanda), Ionela Sandrina Mihuleac (România), Lauren Moreira (Italia), Dmitrij Buławka-Fankidejski (Polonia), Ljubica Lovrenčić (Croația), André Jost (Franța), Attila László (România), Angela Wagner (Germania), Angelica Chici (România), Theophil Soltesz (România). 


Tehnica folosită pentru definitivarea operelor se numește raku și este de sorginte japoneză. Frumusețea ei constă în doza de imprevizibil ce caracterizează produsul finit. Creațiile artistice sunt arse în cuptoare improvizate, la temperaturi de circa 1000°C, după care, aproape incandescente, sunt imersate într-o combinație de substanțe organice și anorganice. 


Vernisajul are loc marți, 18 iunie 2024, începând cu ora 19, la Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia, același loc în care se desfășoară și simpozionul. În cadrul acestui eveniment va fi prezent și scriitorul Robert Șerban. Acțiunea este susținută de Primăria și Consiliul Local Jimbolia, având ca organizatori Muzeul Stefan Jäger și Casa de Cultură a Orașului Jimbolia. 


132 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page