• JimboBlog

Csekonics în Statele Unite ale Americii


Pentru al X-lea articol din cadrul vremii șederii acasă nu vom întrebuința sursele obișnuite, adică ziarele europene sau bibliografia lăsată nouă de autori locali. În schimb, vom trece pe alt continent și ne vom folosi de câteva dintre însemnările făcute în luna ianuarie a anului 1912 de către „New York Herald”.

Conform acestei publicații, contele Csekonics de la Jimbolia și-a petrecut noaptea dintre ani la Washington D.C., într-o companie selectă. Au fost prezenți diferiți reprezentanți ai Austro-Ungariei, precum și ai ambasadelor Franței, Germaniei, Rusiei, Marii Britanii. Petrecerea a fost oferită de către Președintele Statelor Unite ale Americii, William Howard Taft, care, firește, a fost prezent alături de familia sa. Contele jimbolian nu a făcut parte din rândul întâi al oaspeților. Totuși, prezența sa la un asemenea eveniment trebuie remarcată. Este puțin probabil ca vreun alt jimbolian să fi avut o asemenea onoare. De altfel, informația de mai sus este folositoare în vederea conturării unei imagini adecvate cu privire la activitatea internațională a contelui.

În anul 1912 funcția de secretar al forțelor navale era îndeplinită de George von Lengerke Meyer. Se pare că acesta din urmă avea o relație veche cu Csekonics, colaborând în diferite rânduri pe când era Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Rusia. Înspre finalul lunii ianuarie, Meyer organizează o cină în onoarea fiicei președintelui, domnișoara Helen Taft. Iată ce notează „New York Herald” în numărul apărut marți, 23 ianuarie 1912: „Domnișoara Helen Taft a fost oaspetele principal al cinei oferite de Secretarul Forțelor Navale și de doamna Meyer. După cină, doamna Meyer i-a dus pe tinerii ce luau parte la petrecere la casa de jocuri pentru a participa la obișnuita întâlnire a grupului de dans, din care domnișoara Taft și doamna Meyer fac parte. Printre oaspeți s-au aflat [...] Mons. Maugras, din partea Ambasadei Franței; Contele Csekonics, din partea Ambasadei Austro-Ungariei; domnul de Bach, din partea Ambasadei Rusiei, Maiorul Herwarth, atașat militar al Ambasadei Germaniei; domnul A. Kerr Clark Kerr, din partea Ambasadei Britaniei”. Bibliografie:

  • „Dinner Given for Miss Taft in Washington”, New York Herald, 23 ianuarie 1912;

  • „Diplomatic Set Joins `Watchers` in Washington”, New York Herald, 1 ianuarie 1912;

  • www.wikipedia.org;

  • https://www.loc.gov/.

#csekonicsinamerica #casadeculturaJimbolia #c_de_culturaJimbolia #JimboBlog #unarticolpezi

#Csekonics #SUA #PreședinteleStatelorUnite #SergiuDema #sergiu #sergiudema #NewYorkHerald #WilliamTaft #Meyer #Zsombolya #Hatzfeld #Jimbolia

3 afișare