top of page
  • JimboBlog

14 ianuarie - una dintre cele mai negre zile din istoria Jimboliei. Urmează evenimente de comemorare

Actualizată în: 19 mar. 2021


Profesorului Strunk îi place să spună că istoria unui loc devine proprie celor care populează în prezent spațiul respectiv. Pe scurt, asta înseamnă că istoria Jimboliei este și a noastră, a celor de astăzi, chiar dacă actualitatea jimboliană aparține românilor, iar trecutul aparține șvabilor. 

În urmă cu 75 de ani, Jimbolia a trecut prin unul dintre cele mai negre capitole ale devenirii sale. În 14 ianuarie 1945, aproximativ 900 de localnici au fost ridicați forțat din casele lor pentru a fi deportați în U.R.S.S. Noi, cei de astăzi, nu avem dreptul să dăm uitării evenimentele petrecute atunci. Și, de nu le știm, să încercăm să le aflăm, pentru că ele definesc spațiul în care trăim, pe care suntem datori să-l respectăm. 

În acest sens, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia împreună cu Muzeul Presei <<Sever Bocu>>, sub egida Primăriei Jimbolia, organizează o serie de evenimente ce, împreună, formează proiectul <<Condamnați la deportare. Jimbolia și surghiunul în U.R.S.S.

Proiectul propune desfășurarea următoarelor evenimente:

1. CAFENEA CULTURALĂ

La Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia va avea loc evenimentul „Condamnați la deportare. Jimbolia și surghiunul în U.R.S.S.”, desfășurat ca un alt episod al programului „Cafeneaua culturală.” Sunt invitate să vorbească următoarele persoane. Adrian Petruț, profesor de istorie și directorul Liceului Tehnlogic din Jimbolia va oferi informații cu privire la contextul general, politic, din vremea respectivă. Domnii Erwin Zappe și Oswald Zachari vor vorbi despre experiențele familiilor lor, domnul Hans Jirkowski va evidenția câteva aspecte trăite de dumnealui în acele momente tragice, la fel și domnul Carol Brandmayer, iar Sergiu Dema va prezenta aspecte trăite de familiai Koch. Acțiunea are loc în 22 ianuarie 2020, de la ora 18.00.

2. PROIECȚIE ÎN CENTRUL JIMBOLIEI

Televiziunea Jimbolia va pregăti o serie de interviuri privitoare la deportare, materiale ce vor fi proiectate în centrul orașului, în mai multe seri consecutive, dacă vremea va fi favorabilă. Se vor alege două seri din intervalul 23 ianuarie - 9 februarie. 

3. TURUL DEPORTĂRII ORGANIZAT PENTRU ELEVI

Printr-o colaborare cu Liceul Tehnologic Jimbolia și cu Școala Gimnazială Jimbolia, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia dorește să organizeze un tur al deportării. Această acțiune presupune prezentarea evenimentelor din urmă cu 75 de ani chiar acolo unde s-au desfășurat: în principal la Casa de Cultură și la gară.

4. TURUL DEPORTĂRII ORGANIZAT PENTRU ORICE DORITOR

Același tur prezentat elevilor poate fi refăcut, la cerere, pentru oricine dorește să afle mai multe despre felul în care s-a desfășurat deportarea în U.R.S.S. Turul poate fi organizat în perioada 23 ianuarie - 9 februarie. 

Fii jimbolian adevărat, cunoaște-ți istoria! 

#14ianuarie1945 #Jimbolia #Hatyfeld #Ysombolza #deportare #URSS #culturü #memorie #JimboBlog #JimboliaBanat #öabi #germani #deportareașvabilorjimbolieni #șvabi #șvab #istorie #România

22 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page