top of page

Salată de cartofi cu smântână

Actualizată în: 11 mar. 2021


Dacă mă întrebi care este mâncarea mea șvăbească preferată, cred că m-aș opri la salata de cartofi cu smântână. Nu este nimic complicat la acest preparat, nu conține ingrediente multe, se face repede, este spornic, dar, poate înainte de toate, nu este pretențios. Simpli cartofi fierți, puțină smântână, sare și ceapă și nu-ți mai trebuie altceva.

Când pregătea bunica această salată? Duminica. Și așa s-a transmis mai departe. Mama tot duminica o face și acum. Foarte rar, în copilărie, primeam cartofi cu smântână în altă zi, bănuiesc că era o chestiune legată de vreo poftă a bucătăresei. În rest, se respecta cu strictețe meniul moștenit de la bunici.

Ingrediente:

1 kg cartofi cu coaja roșie

250 g smântână grasă

125 g iaurt

sare după gust

1 ceapă galbenă, mărime medie

Preparare:

Cantitatea ingredientelor este orientativă. Nimeni nu te oprește să fierbi mai mulți cartofi, dacă ai un număr mare de persoane la masă. Dacă-ți place ca salata să fie mai cremoasă, pune smântână din belșug. La fel și cu ceapa, dacă ești un iubitor de ceapă, folosește-o după pofta inimii. Cât despre iaurt, nu este musai să-l întrebuințezi, este doar o chestiune de gust. Se spune ca iaurtul echilibrează salata, care ar putea să fie prea grasă de la smântână, dar, la fel de bine, poți folosi o smântână mai puțin grasă.

Deci, se aleg cartofi cu coaja roșie, deoarece la fiert se păstrează tari, nu se fărămițează precum cartofii albi, cei speciali pentru piure. Spală bine cartofii și pune-i întregi la fiert în apă rece, cu puțină sare. Nu-i lăsa niciodată să fiarbă peste măsură, vrei niște cartofi tari, nu terci cu smântână.

De preferat să fierbi cartofii seara pentru a avea timp suficient să se răcească. A doua zi se înlătură coaja, apoi cartofii se taie cubulețe.

Într-un vas ceramic se amestecă smântâna, iaurtul, ceapa tocată mărunt și sare după gust. Poate ești tentat/ă să nu pui ceapă, dar tocmai în ea constă savoarea preparatului.

Se răstoarnă cubulețele de cartofi peste smântână și se amestecă bine.

Salata de cartofi cu smântână se servește cel mai adesea alături de carne de pui, șnițele sau pulpe pane, dar se poate savura și ca atare.

Să vă fie de bine!

Salată de cartofi cu smântână - Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

30 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page