Vara nu trecea niciodată până când pe rafturile din șpaisul bunicii nu râdeau în lumina soarelui ce pătrundea galeșă prin micul gemuleț câteva borcane cu compot de piersici, auriu și aromat, bun de servit cu gogoși sau langoși așa cum numai bunica știa a face.
Alături de compotul de piersici stăteau mândre și borcanele cu caise, cireșe și vișine, pere, prune și, preferatul bunicii, compotul de mure. Când eram copil, mă luau bunica și bunicul cu ei dimineață, undeva prin august, și căutam mure de-a lungul căii ferate. Era plin de mure pe atunci. Aveam și eu găletușa mea și nu înțelegeam de ce nu se umple. Bănuiesc că mai mult mă înfruptăm decât strângeam.
Pentru toate compoturile, Oma folosea aceeași rețetă, nu prea îi plăcea să încerce ceva nou. Totul se făcea după cum a moștenit și s-a obișnuit, mai rar varia.
Ingrediente:
piersici
zahăr
apă
conservant
Preparare:
Cum bunica cred că se lenevise în ultimii ani, simplifica cât mai mult rețetele, chiar și pe cele de compot. Spăla bine borcanele și capacele și sărea peste etapa sterilizării lor folosind câte un vârf de cuțit de conservant pentru fiecare borcan de compot de piersici.
Dacă nu vrei să folosești conservant sau aspirină, sterilizarea borcanelor este foarte importantă. Acestea se introduc în cuptorul rece și se lasă 30 de minute la 150 de grade Celsius. Lasă-le la răcit în cuptor, apoi folosește-le imediat. Capacele se pun în apă fierbinte și se dau câteva clocote.
Piersicile se aleg cu grijă, trebuie să fie coapte și parfumate, dar ferme în momentul atingerii. Le poți întrebuința cu tot cu coajă pentru compot sau fără coajă, ultima variantă este mai gustoasă iar bunica o prefera.
Oma curăța fructele simplu, cu cuțitul și apoi le tăia în felii potrivite înlăturând sâmburele. Desigur, înainte de a fi curățate, piersicile se spală bine cu apă din belșug.
Piersicile se pun în borcane, felie cu felie, fără a le apăsa sau presa. Se presară deasupra 4 linguri de zahăr și un vârf de cuțit de conservant. Se toarnă, la final, apă rece cât să acopere fructele bine, se pune capacul și se strânge tare.
Avea bunica o oală mare, întinsă, pe care o folosea mereu la compoturi. Pe fundul acesteia punea un prosop de bucătărie în 2-3 straturi, așeza apoi borcanele cu compot, turna apă caldă până la jumătatea borcanelor, acoperea borcanele cu alte șervete de bucătărie și aprindea focul.
Din momentul în care apa începea să fiarbă, reducea flacăra și lăsa borcanele 15 minute pe foc. Oprea focul și muta compoturile între pături, la răcit lent până a doua zi, când erau depuse cu mândrie pe rafturi.
Să vă fie de bine!