top of page
  • JimboBlog

E clar: avem o problemă de igienă personală


E clar: avem o problemă de igienă. Nu mi-o luați, vă rog, în nume de rău. N-arăt eu cu degetul. E evident. Urlă Facebookul din toți rărunchii. Marele disconfort răspunzător pentru această stare constă în schimbarea firmei răspunzătoare până nu demult de ridicarea deșeurilor produse, mai mult sau mai puțin, cu mâna noastră largă. Și când mă gândesc că a trecut o singură săptămână.

Timpul este, însă, relativ și, în cazul subiectului dezbătut aici, la fel și gunoiul. O problemă a comunității devine, iată, una personală, a individului. Prin urmare, da, avem o problemă de igienă personală, individuală! Ne irită, pe bună dreptate, mirosul stătut al resturilor căzute de la masă. Pretindem, la fel de îndreptățiți, ca gunoierii (sună bine, nu-i așa?) să-și facă treaba și zâmbim, chipurile, fericiți atunci când oroarea a luat sfârșit. Ne amăgim, cu alte cuvinte, mulțumindu-ne cu puțin. Situația ivită zilele acestea în Jimbolia scoate (pentru a câta oară?) în evidență igiena comportamentală precară de care dăm dovadă. Aruncăm cu invective și ne pripim să tragem concluzii care n-au nicio legătură cu realitatea. Afirmațiile noastre nu se bazează pe nimic altceva decât pe subiectivitate și, totuși, înaintăm cu furibund tupeu. Și, deși ne credem stăpâni pe situație, imităm, de fapt, comportamentul deplorabil al unora pe care, din neștiință, ni i-am însușit ca puncte de referință. Ăștia suntem, atât putem? Mândria pe care o afișăm când dăm de pământ cu unul sau altul nu poate fi utilizată și în cealaltă direcție? Adică, nu putem să o folosim ca să ne alegem exemple pozitive pe care să le urmăm și surse bune de informație?

Critica poate fi și ea constructivă. Ironia fină și umorul cultivat fac minuni. Sunt atâtea pârghii pe care să le folosim pentru a ne face înțeleși. Dar în niciun caz nu este abordabilă poziția omului cu cultură mică (mi-a scăpat) și gură mare. Sau, după caz, tastare acidă. Cu ce ne deosebește o asemenea atitudine față de cei cu care (ups, din nou) ne răfuim? Nu așa se rezolvă problema cu care (altă cacofonie) ne confruntăm. Origen, un pseudo-eretic - cum probabil voi fi considerat și eu - atrăgea atenția că după critică omul trebuie să aducă musai și soluția. Nimeni nu este prea slab pentru a schimba ceva, nimeni, nici măcar un jimbolian!

#igienă #oproblemădeigienăpersonală #Jimbo #Blog #Hatzfeld #Zsombolya #gunoi #deșeuri #SergiuDema #sergiudema

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page