Käsekuchen mit Sauerkirschen sauce este un tort clasic al bucătăriei germane și se prepară îndeosebi de Paște. Bunica nu făcea des prăjituri cu brânză, iubea mai degrabă nuca. Tocmai de aceea rețeta de mai jos nu am regăsit-o în caietul ei, cel puțin nu în această formă. Însă fiind o rețetă nemțească excelentă, eu o recomand cu mare drag. Cu siguranță va fi un succes printre iubitorii de brânză!
Ca orice șvăboaică care se respecta, și bunica avea ritualul ei de Paște, pentru care se pregătea întotdeauna așa cum se cuvine. Începea cu primenirea casei și termina cu pregătirea bucatelor ce aveau să ne răsfețe.
Prima amintire legată de sărbătorirea Paștelui în casa bunicii nu poate fi decât despre mâncare. În sâmbăta mare bunica punea la fiert o bucată zdravănă de șuncă împreună cu ouă întregi și câțiva cartofi curățați de coajă. Ouăle și cartofii trăgau sare și gust de la șuncă, iar carnea se frăgezea de minune. Doar acum ne servea cu această delicatesă. Cert este că nu lipsea niciodată de la masa de prânz și toți ciuguleam toată ziua ba un cartof sau un ou, ba o bucată de șuncă fiartă, după preferințe. Eu trebuie să recunosc că mă dădeam în vânt după cartofi și ouă, aveau un gust și o textură de care nu mă mai săturam.
Tot în sâmbăta Paștelui bunica vopsea ouăle. Cele roșii nu lipseau niciodată. Iar cât nepoții i-au fost mici, cele colorate erau obligatorii. Tot acum pregătea și bunătățurile pentru a doua zi – supă de găină cu tăiței de casă, cartofi cu smântână, ruladă din carne de porc cu ouă întregi, friptură la tavă cu vin roșu (uneori era friptură de iepure) și ștrudele cu mac și nucă. De Paștele ortodox sau românesc cum îi spunea bunica, făcea și miel la tavă pentru bunicul.
O altă amintire este legată de cuibul pentru Iepuraș. Sâmbăta după-masa strângeam iarbă verde din fața casei și făceam un cuib frumos unde Iepurașul de Paște urma să-mi pună cadourile. La bunica Iepurașul aducea dulciuri și bani și, chiar dacă anii au trecut, întotdeauna găseam ceva în cuib.
Nu pot uita nici Slujba de Înviere, băncuțele de lemn ale Bisericii Catolice din Jimbolia, lumânările din mâinile credincioșilor, cerul înstelat și vântul cald de primăvară atunci când ne întorceam acasă de la biserică. Pe toate le păstrez vii în sufletul meu și, odată cu ele, pe bunica!
Ingrediente:
Pentru blat:
300 g făină albă
75 g zahăr pudră
150 g unt 80% grăsime
1 gălbenuș de ou (mărime mare)
1 lingură esență vanilie
un praf de sare
3-4 linguri apă rece
Pentru cremă:
1 kg brânză cremă
250 g zahăr tos
250 unt 80% grăsime
6 ouă mărime mare
115 g făină albă 000
15 g amidon
1 plic praf de copt
coaja și zeama de la o lămâie
1 lingură esență vanilie
un praf de sare
Pentru sos:
vișine din compot – 2 borcane de 400 ml
zeama de la 1/2 lămâie
un praf de sare
2 linguri amidon
Preparare:
Käsekuchen mit Sauerkirschen sauce nu este o prăjitură greu de făcut, din punctul meu de vedere se prepară chiar foarte ușor. Se începe cu blatul, apoi se continuă cu crema de brânză și se termină cu sosul de vișine. Trebuie lăsată peste noapte să se așeze, iar de Paște se taie în felii generoase și se servește cu sos de vișine din plin.
Se ia un bol și se amestecă făina cu zahărul pudră și praful de sare. Cerne compoziția o dată, fă o gaură în mijlocul făinii și taie untul rece, cubulețe. Cu mâna frămânți până când obții firimituri de aluat fraged.
Într-un bol mai mic amestecă cu furculița gălbenușul, esența de vanilie și 3 linguri de apă rece-rece.
Toarnă ingredientele lichide în mijlocul vasului cu ingrediente uscate și omogenizează cu mâna un aluat compact, neelastic și nelipicios. La nevoie mai pui 1-2 linguri de apă rece, tu vei simți la mână după cum se leagă compoziția. Învelește aluatul în folie de plastic și dă-l la frigider pentru 30 de minute.
Între timp te ocupi de crema de brânză. Eu folosesc brânză de la Lidl, se găsește la găletușe de plastic de 1 kg. Topește untul și lasă-l la răcorit complet. Separă gălbenușurile de albușuri. Bate albușurile spumă cu un praf de sare.
Într-un bol pune gălbenușurile, esența de vanilie și coaja de lămâie și adaugă în fir subțire untul răcit, dar încă lichid. Folosește un mixer și spumează la viteză mică. Vei vedea că toată compoziția se îngroașă ca la maioneză. După ce ai încorporat tot untul, adaugă zahărul și spumează în continuare. Adaugă și zeama de lămâie.
Amestecă făina cu amidonul și praful de copt și varsă compoziția peste crema de ouă. Acum e momentul să pui lingură cu lingură și crema de brânză. La final se adaugă albușurile spumă și se amestecă cu o spatulă de silicon de jos în sus.
Ia o tavă cu diametrul de 26 cm și tapetează-i fundul cu hârtie de copt. Cu puțin ulei de floarea soarelui vei unge toată tava, fundul și marginile.
Scoate aluatul fraged din frigider, întinde-l în formă rotundă și tapetează toată tava de tort, fundul și marginile, până sus, cu aluat. Înțeapă aluatul cu furculița, din loc in loc.
Răstoarnă crema de brânză în mijlocul formei, niveleaz-o cu o spatula, apoi trântește ușor tava cu prăjitura crudă de blatul mesei pentru a se așeza și a ieși bulele de aer din crema de brânză amestecată cu albușurile spumă.
Cuptorul se preîncălzește la 160 de grade Celsius. Pune prăjitura pe grilajul din mijloc și închide ușa.
După 25 de minute se scoate prăjitura din cuptor și se trece un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul prăjiturii, între marginea din aluat și crema de brânză, înfingând cuțitul cam 1 cm în aluat. Acest lucru se face pentru ca prăjitura să nu crească foarte mult pe margini iar în mijloc să se lase, deci pentru o suprafață cât mai uniformă și netedă.
Cu totul, prăjitura se coace cam 65-75 de minute.
Prăjitura se lasă puțin la răcorit în cuptorul stins, cu ușa întredeschisă, apoi se scoate și se lasă la răcorit complet în bucătărie, la temperatura camerei. De preferat să faci prăjitura seara. După ce s-a răcorit, se dă la frigider peste noapte.
Servește prăjitura cu sos de vișine pe care l-ai ținut o noapte la frigider.
Cât timp se răcorește prăjitura, faci sosul de vișine. Într-o oală antiaderentă se răstoarnă cele 2 borcane cu vișine și suc. Se adaugă sucul de lămâie și un praf de sare. Se dă la foc.
Păstrează 50 ml de suc de vișine, pe care îl amesteci cu cele 2 linguri de amidon.
Lasă vișinele cu suc la fiert 7 minute pe foc mediu. În acest punct toarnă amidonul desfăcut în sucul de vișine și amestecă totul cu un tel micuț de silicon. Compozitia se va îngroșa repede, dar nu foarte tare. Mai las-o 5-7 minute pe foc pentru a fi sigură că amidonul este fiert. Stinge focul, răcește complet sosul și pune-l într-un borcan, pe care-l dai peste noapte la frigider.
Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Hristos a Înviat!