top of page
  • JimboBlog

Jimbolia, iartă-mă! Ți-am căutat în gunoi...


Asupra acestei probleme nici măcar timpul nu mai zăbovește. Vremea introducerilor a trecut demult. Suntem toți sau aproape toți inițiați. Ni s-a făcut, din partea părinților, a cadrelor didactice sau a comunității, instructajul. Știm, de la mare la mic, că ar trebui să respectăm mediul în care trăim. La acest capitol, volumul de informație diseminat este cel puțin la fel de vast precum cantitatea de gunoi care a curs de-a lungul ultimilor ani pe apa canalului de centură al Jimboliei. Cât să se mai insiste?

O singură redută n-a fost încă cucerită de nepăsarea multor membri ai comunității: exemplul personal. Din multă dragoste pentru oraș se nasc și eforturi ieșite din comun. Arhetipul ales este cel al samarineanului milostiv. Câțiva tineri îndrăgostiți de comunitatea noastră și membri ai grupului Jimbolia curată au recurs la o acțiune ce implică o sănătoasă smerenie. Au luat cu asalt mormanele de deșeuri depuse la marginea drumului pentru a fi ridicate în cadrul Curățeniei de primăvară și au căutat să separe materialele din plastic de celelalte. O inițiativă îndrăzneață ce presupune multă dragoste și curaj. Da, dragoste și nu ură sau indiferență nici față de oraș, nici față de jimbolianul neglijent. Și-au micșorat orgoliul ca să stârnească mândria comunității, s-au expus criticilor ca să armonizeze inițiativele cetățenești, și-au asumat batjocura unora pentru a nu lăsa să se stingă speranța altora. Au căutat, cum se zice în popor, în gunoiul altuia pentru a-i da acestuia încă o șansă la o viață sănătoasă. Este trist că s-a ajuns aici! Este trist și rușinos pentru noi, comunitatea jimboliană, că am ajuns în situația de a ne face alții curățenie în propria ogradă. Iertați-mi, vă rog, următorul exemplu! Cazul este grav, extrem de grav. Situația se asemănă cu cea a unui om matur, sănătos, dar care încă așteaptă să-l șteargă la gură mama sau - mai rău - nevasta! Formăm o comunitate care nu mai este la vârsta copilăriei. Avem aproape 30 de ani de când ne-am liberat de comunism, de când am fost lăsați să ne gospodărim singuri, 30 de ani de maturizare. Suficient ca să aspirăm la alte calificative în afară de insuficient! 

Exemplul celor tinerilor ar trebui să ne pună pe gânduri. În scurt timp, în jurul unei singure intersecții, din mormanele de deșeuri au ales aproape 1000 de litri de materiale din plastic. Cum te-ai simți dacă mâine, privind pe fereastră, vei vedea un tânăr curat, educat, plin de iubire, căutându-ți în gunoi - culmea! - pentru sănătatea ta?

Jimbolia, iartă-mă! Ți-am căutat în gunoi!

*Imagine preluată de la Televiziunea Jimbolia. Fotografia a fost realizată în cadrul altei acțiuni.

#Jimbolia #JimboBlog #Hatzfeld #Zsombolya #gunoi #Banat #Jimboliacurată

2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page