• Sergiu Dema

Georgeta Gazibara Ottrok - probabil unicul CAMPION MONDIAL din istoria Jimboliei

Actualizată în: 1 apr. 2021

În 26 martie 2019 s-au împlinit 41 de ani de când jimbolianca Georgeta Gazibara Ottrok devenea, făcând parte din echipa României de cros, campionă mondială. Despre doamna Ottrok nu pot scrie decât cu emoție, o emoție pe care am împrumutat-o și de la ea. În sufletul ei se ascundea un munte de sensibilitate sau, mai bine zis, ea era un gigant sensibil. Am cunoscut-o prea puțin și totuși suficient ca să înțeleg că viața unui om normal nu se deosebește cu nimic de cea a unui atlet: trebuie zilnic să te pregătești pentru desele competiții în care vei fi angrenat. Acolo, cel mai de temut adversar îți este sinele.

Georgeta Gazibara Ottrok este jimboliancă prin adopție. Sau poate că ea ne-a adoptat pe noi, tinerii care nu fugeam, ci alergam. Vremea mi-a spălat puțin praful de pe ochi. Văd ceea ce nu vedeam atunci: alergam după a fi oameni mai buni. Acest lucru face din doamna Ottrok un antrenor emerit. Cu mult înainte de a se îngriji de noi, copiii Jimboliei, se îngrijea însă de țară, de România.

În 26 martie 1978, la Glasgow, în Bellahouston Park, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Campionatului Mondial de Cros. Selecționata feminină a României participa pentru prima dată la această competiție. Echipa era formată din Natalia Mărășescu, Maricica Puică, Georgeta Gazibara, Fița Lovin și Antoaneta Iacob. Țelul româncelor? Să străbată traseul variat, cu o lungime de 4728 m, atât de bine precum ar face-o campionii. La individual n-au câștigat, dar la general echipa României a cucerit titlul mondial devansând adversari precum S.U.A. (locul II), Anglia (locul III), R.F. Germania, Polonia, Irlanda, Spania, Norvegia, Franța, Canada, U.R.S.S. Timpul câștigător, 16 minute și 19 secunde, a fost al norvegiencei Greta Waitz. Natalia Mărășescu a ajuns să treacă linia de finish la 30 de secunde diferență, în timp ce Maricica Puică la o distanță de 40 de secunde. Georgeta Gazibara a ajuns pe locul al VIII-lea cu un timp de 17 minute și 18 secunde.

Acest eveniment face din doamna Georgeta Gazibara Ottrok probabil singurul campion mondial al orașului Jimbolia. Primarul Gábor Kaba a cinstit personalitatea ei prin denumirea sălii de sport din parcul castelului Csekonics după cea care a făcut multă cinste orașului. Este, oare, suficient? Nu ne rămâne decât să ne răspundem fiecare la această întrebare, în taina inimii noastre și să zicem: Doamne, ferește-ne de boala românească: uitarea campionilor și celor ce-au făcut cinste poporului acestuia!

*Imagine: Arhiva personală a doamnei Olivia Herea, fata doamnei Georgeta Gazibara Ottrok; **Bibliografie:

- Scânteia, 26 martie 1976;

- România liberă, 27 martie 1976;

- https://web.archive.org/web/20071016110814/http://mypage.bluewin.ch/tomtytom/iccu/wxc_iaaf/wxc_SW1978S.html. ***Mulțumim Muzeului Presei „Sever Bocu” pentru articolele dinc ele două publicații menționate mai sus.

#geta #getaottrok #georgetagazibaraottrok #maricicapuică #nataliamărășescu #FițaLovin #AntoanetaIacob #BellahoustonPark #CampionatulMondialdeCros #Glasgow #Jimbolia #Hatzfeld #Zsombolya #SergiuDema #De #dema #antrenor #sport #Banat #România #echipafemininădecrosaRomâniei #1978

83 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate