top of page
  • JimboBlog

Provocare pentru Jimbolia: #trashtag


Poate că nu știați: există o provocare în mediul online numită #trashtag. Această mișcare presupune fotografierea unui loc poluat, a unui spațiu în care au fost aruncate deșeuri. După realizarea imaginii treceți, în mod voluntar, la acțiune. Cu un sac, o pereche de mănuși și, cu sau fără ajutor, vă apucați de treabă. La final, după ce au fost adunate toate deșeurile din locul respectiv se realizează din nou o fotografie, dar de data aceasta locul va fi CURAT. Mai urmează un singur pas: îndemnarea prietenilor, prin etichetări în postări pe Facebook, să desfășoare și ei aceeași acțiune. Puteți găsi exemple și pe: https://www.facebook.com/jimbolia.curata/

„Dar de ce să adun eu după alții?” – un răspuns simplu ar fi: de ce nu!? De ce nu ai pune mâna să faci orașul/strada în care trăiești mai curat/ă? De ce nu ai fi chiar tu un model pentru generațiile tinere care vin? De ce să nu fii tu subiect de discuție (pozitiv) între vecini, să zică și ei: „Bă, ai văzut la X-ulescu că a adunat gunoiul din șanțurile noastre ieri? Hai să facem și noi asta. Îmi place să-mi văd strada curată, doar verdeață, fără gunoaie”.

Sigur, nu putem face asta la nesfârșit, dar te-aș ruga să treci peste „dacă ești bun, ești luat de fraier”, „lasă să facă X”, „nu am timp, sunt foarte ocupat/ă”. Bine că de respirat aer curat - cât o mai fi așa ceva - ai timp. Hai cu noi să facem o lume mai curată. Pentru că, știi? Omul fără mâncare poate rezista câteva săptămâni, fără apă câteva zile, dar fără oxigen, aer curat, doar câteva minute.

În momentul în care un loc este curat poate că și acel om inconștient care aruncă pe jos se va gândi de două ori: „Oare de ce nu mai sunt gunoaie aici? Că tot timpul îmi aruncam pachetul de țigări și doza de suc/bere când mă plimbam. Lasă că le arunc acasă.” Dacă totuși îl vezi că aruncă, spune-i! Și nu trebuie să o faci într-un mod agresiv, e suficient să-i explici procesul prin care tot el ajunge să se îmbolnăvească de cancer (vezi mai jos procesul) din cauză că a aruncat gunoiul pe jos. Surpriză!

Schimbarea începe de la noi. Dacă vrei să ai un oraș curat, fă tot ce ține de tine să fie curat! Dacă tu o faci, o va face și vecinul și prietenii și alții. Lanțul se va întinde până când va exista o comunitate puternică, unită, un exemplu pentru restul lumii. „Ca-n Germania”, cum s-ar spune. Să ajungă să le fie rușine oamenilor să arunce pe jos și să se gândească de două ori  la acțiunilor lor. Știu, e greu și nu-ți vine să o faci, „dar dacă mă vede crush-ul și va râde de mine?!”. Pff! Ce „tragedie”! Ei bine, dacă te vede cineva și râde de tine, de fapt râde de sine (Râde ciob de oală spartă). Într-o zi o să-și dea seama că batjocura, șmecheria, mișto-ul nici măcar la reciclabile nu-s acceptate.

Degeaba e curat la tine în curte, dacă în jurul tău tot spațiul e poluat. Hai să facem ceva!

Vino cu propuneri, acțiuni, idei constructive! Concluziile negativiste, ironiile, sarcasmul, atacurile la persoană oricine le poate face, dar nu ajută la absolut nimic.

Faptele (bune) schimbă lumea, nu vorbele (rele).

#trashtag #Jimbolia #Tmiș #JimboBlog #Jimbo #Blog #Hatzfeld #zsombolya #Radu #Oltean #RaduOltean #raduoltean #raduoltean #radu #mizerie #gunoi #deșeuri #unorașmaicurat

4 afișări0 comentarii
bottom of page