top of page

Binefăcătorul Hambar și Ora de poveste


Suntem suma acțiunilor pe care le întreprindem! În fiecare clipă a vieții suntem, de fapt, un rezultat. Omul este rodul a tot ceea ce a trăit mai înainte. Viața este, fără doar și poate, o ecuație ai cărei coeficienți sunt dictați de cât de mult iubim și nu de cât de mult capital deținem. Ne iubim copiii și, din acest motiv, ne străduim să îi dotăm cu cele de trebuință pentru viitor. Avem râvnă, dar uneori ne lipsește înțelepciunea. Investim, pentru ei, în lucruri nici măcar inutile, ci care, în timp, se dovedesc a fi adevărate poveri pentru tinerii noștri. Neglijăm, cu alte cuvinte, sănătatea spiritului lor.

Orice proces de educare trebuie să fie proiectat spre viitor. Educabilul promovează orice acțiune educativă numai în măsura în care a reușit să acumuleze cunoștințe care să-l ajute în viitor. Astfel de eforturi au ca finalitate adevărata bogăție, zestrea de nelipsit pentru orice nou membru al societății.

Din acest punct de vedere proiectul Hambarul cu carte este binefăcător! Aici, tinerii aflați la vârste fragede sunt instruiți prin lectură. Ora de poveste se numește efortul concretizat prin întâlniri bimensuale. Cum funcționează totul? Micuții, aduși de părinți, se strâng grămadă în jurul cititorului. Devin un soi de personaj colectiv tocmai prin unitatea reacțiilor lor. Se aseamănă cu un banc de pești sau cu un stol de grauri. Ce mai! Puterea lor stă în unitatea din mulțime. Și poate că asta este prima lecție pe care o învață: ce înseamnă o comunitate și cum ar trebui să se comporte în ea. Deocamdată, străjeri ai spațiului în care se desfășoară cititul sunt slovele ungurești, nemțești, sârbești și românești care formează pereții Muzeului Presei „Sever Bocu” din Jimbolia. Ce decor minunat! Alt exemplu de unitate în diversitate.

Cuvântul este cea mai puternică armă! Suflete micuților sunt mai sensibile decât cel mai performant seismograf: înregistrează și bune și rele. Prin urmare, e musai ca poveștile să fie alese cu discernământ. Și așa se și întâmplă. Tinerii sunt hrăniți cu texte jucăușe și calitative. Cu ce se vor alege de aici? Vor afla, prin povești, răspunsul la probleme pe care încă nu le-au întâlnit, dar care, într-o vreme nebună a vieții, le vor da bătăi de cap. Atunci, sub inspirația iubirii divine, își vor aminti că răspunsul este bunătatea, inteligența, omenia, munca, bucuria, sudoarea, respectul, dragostea. Vor ști, în fața momentului dificil, ce pansament să aplice.

Hambarul cu carte reprezintă, așadar, un îndemn la normalitate, o reîntoarcere spre firesc!

1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page