top of page

Gusturi șvăbești: Krumbieren mit Nudeln sau cartofi cu tăiței

Actualizată în: 11 mar. 2021


Înainte vreme, mâncărurile erau simple. Așa este și acest preparat, Krumbieren mit Nudeln sau, mai pe românește, cartofi cu tăiței. Rețeta este una de zi cu zi, cu ingrediente puține, este ieftină și se face rapid. Cu toate acestea, este extraordinar de bună pentru toți aceia cărora le stârnește amintiri din vremuri ce nu mai sunt.

Bunica mea, șvăboaica, combina cartofii cu tăiței lați sau paste mici de formă pătrată, toate făcute cu mâna ei din făină, un praf de sare și ouă de casă (pentru fiecare ou întreg se folosesc aproximativ 100 g făină). Îmi aduc și acum aminte de zilele în care prepara tăițeii. Făcea mai multe feluri, pe care le punea la uscat și le folosea ori de câte ori avea nevoie.

Căutând despre istoria acestei rețete, am găsit și varianta Krumbieren mit Nockerln, adică cartofi cu găluște de făină, ce se mâncau cu murături. Însă la noi în familie s-au folosit întotdeauna tăițeii sau, mai nou, dacă ești cu adevărat puturos, paste cumpărate de-a gata de la magazin (după cum bine se vede și din poze).

Eu, desigur, voi recomanda mereu tăițeii făcuți în casă; doar așa vei evoca adevăratul gust al copilăriei!

Ingrediente:

250 g tăiței lați, de casă

500 g cartofi pentru fiert

2 cepe galbene, mărime medie

3-4 linguri untură/ulei

sare după gust

piper negru, proaspăt măcinat, după gust

Preparare:

Nu este nimic complicat la această rețetă. Excepție fac tăițeii pentru prepararea cărora este necesară ceva experiență în ale bucătăritului; însă vom presupune că ei sunt deja gata pregătiți de către o bunică sau mamă iubitoare. În cel mai rău caz, când pofta e mare, se pot cumpăra paste de la magazin.

În primul rând, se începe cu cartofii. Aceștia se curăță de coajă, se taie cubulețe, se clătesc cu apă din abundență și se fierb în apă cu sare. Câtă sare? O linguriță este suficient. Cât timp îi lași la fiert? Până când sunt pătrunși, dar nu sunt foarte moi. Ai nevoie de cartofi fermi, al dente cum ar zice italienii, deoarece nu vrei să mănânci terci de cartofi cu tăiței. 12-15 minute de fierbere sunt de ajuns. Strecoară cartofii și pune-i deoparte.

Se ia apoi un vas mare, se umple cu apa (2,5 l), se presară o linguriță de sare și se pune la fiert. Apa clocotește? Răstoarnă tăițeii în apă și redu focul. Lasă-i 5-7 minute sau până când s-au înmuiat, dar sunt încă crocanți. Strecoară-i bine și dă-i deoparte. Nu arunca apa!

Într-o tigaie încăpătoare se topește untura, la foc potrivit. Dacă nu ai untură sau nu vrei să folosești untură, uleiul de floarea soarelui este foarte bun. Toacă mărunt ceapa și pune-o la călit cu un praf de sare, la foc mic, până când devine sticloasă.

Adaugă tăițeii în tigaie, peste ceapă, învârte-i puțin pentru a omogeniza ingredientele, adaugă și cartofii și potrivește de sare și piper. Toarnă peste tăiței și cartofi puțină apă pusă deoparte, pentru a lega cât mai bine toată compoziția.

Să vă fie de bine!

Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Imagini: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page