top of page

Apucă-te de sport!

Actualizată în: 2 iun. 2023


„Sport”- da, știu, înfricoșător cuvânt pentru unii! Pentru alții necunoscut sau pur și simplu uitat. Când zic sport, nu mă gândesc la ceea ce fac Halep, Doroftei sau Messi (cu toate că nu ar fi rău să poți să faci măcar jumătate din ce fac ei), mă gândesc la o mișcare ușoară, activitate fizică constantă care presupune mai mult decât transportul corpului din mașină până pe scaunul din birou sau din mașină în casă și plimbatul dintr-o cameră în alta.

Tendința generală a omului, care este de ceva timp în starea de sedentarism, este de a zice că „Da, bine… Sport! Eu nu am timp de așa ceva! Am două job-uri, 10 guri de hrănit etc.”. Evident că am dat un exemplu exagerat, cu toate că se poate să existe și astfel de cazuri, dar ideea e că dacă nu faci sport mai deloc e ca și cum ți-ai spune că n-ai timp să ai grijă de tine.

Sportul, activitatea fizică, se pot face în mai multe moduri. Un exemplu este mersul pe jos. Din păcate, de acesta s-a cam uitat. Știi cum e aia: „mersul pe jos, face piciorul frumos”. Așa și este și, pe lângă că e sănătos și că poți să te bucuri de natură și de alte peisaje, mai ai și următoarele avantaje:

● Economisești bani pentru că nu bagi benzină/motorină;

● Protejezi mediul pentru că nu mergi cu mașina și, automat, TU, în ziua respectivă, nu ai poluat și, pentru asta, meriți un „Bravo!” (sustenabilitate, alea, alea, caută pe Google, e un termen pe care toți ar trebui să-l cunoaștem și să știm în ce constă el);

● Și, nu în ultimul rând, faci minimul ală de mișcare zilnică pe care îl auzi și îl vezi recomandat de toată lumea, dar pe care prea puțini îl fac – așa că, de azi, nu de mâine încolo, apucă-te și mergi pe jos la magazin, la serviciu, la rude, la prieteni etc. și vei vedea în scurt timp toate beneficiile pe care activitatea asta ți le oferă.

Un alt mod prin care poți să bifezi acea activitate fizică, acea mișcare veșnic recomandată de medici și nu numai, este mersul pe bicicletă. La fel ca la mersul pe jos, ai parte și de avantajele de mai sus, dar faci și economie de timp (pentru cei grăbiți) și, de multe ori, să știi că ajungi mai repede cu bicicleta decât cu mașina în locurile dorite (în special dacă stai în orașe mari).

O altă metodă de a face mișcarea necesară este să-ți aduci aminte (asta în caz că nu știi deja) sau să descoperi ce fel de sport îți place (fotbal, baschet, handbal, arte marțiale, tenis de câmp, tenis de masă etc.). După ce ți-ai dat seama care este sportul pe care-l preferi, pune mâna pe telefon (că și așa ai mii de minute pe care nu le folosești. A trecut vremea în care aveam impulsuri sau în care dădeam un beep pentru „da” și două pentru „nu”), și sună-ți prietenii, amicii, whatever și explică-le puțin cum stă treaba, pentru că tu, teoretic, știi! Organizați-vă și faceți activitățile respective. Cu ocazia asta mai depănați amintiri, mai o glumă, mai una, alta și viața devine mai frumoasă.

„Motivația aduce mișcare, mișcarea aduce viață!” – Ovidiu Kerekes Autor: Radu Oltean

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page