Sergiu Dema

1 Iul. 20202 min

Muzeul Pompierilor „Florian”

Actualizată în: 5 Aug. 2020

O instituție cu profil memorialistic nu își poate îndeplini menirea fără a fi activă în prezent. Muzeul poate fi un loc ce păstrează bunuri ale trecutului, însă toate aceste valori capătă strălucire doar atunci când, într-un fel sau altul, sunt aduse în actualitate. Una dintre entitățile jimboliene care îndeplinește această specificație este cea dedicată activității voluntare de prevenire și stingere a incendiilor, adică Muzeul Pompierilor „Florian”.

Frumusețea acestuia constă în modul în care a apărut instituția. În 1875, ca răspuns la nevoia de a evita nenorociri provocate de foc, a fost înființată remiza de pompieri voluntari. De atunci și până astăzi sunt 145 de ani de activitate firească, probabil neîntreruptă. Așadar, de aproape un veac și jumătate, se desfășoară pe lângă această instituție acțiuni bazate pe voluntariat. În tot acest timp ele s-au concretizat într-o valoare probabil rar întâlnită pe teritoriul actual al României.

Odată cu trecerea vremii, remiza de pompieri a scos din uz mai multe utilaje sau obiecte dedicate stingerii incendiilor, care constituie astăzi piese importante ale muzeului. S-au adunat astfel diferite țevi de refulare, spade, coifuri sau atelaje și mașini folosite în secolele XIX și XX. Deosebite sunt căruțele dotate fie cu pompă manuală, fie motorizată. Tot în garajul din curte se află și o autoutilitară Praga, o mașina de intervenție ce stârnește imaginația copiilor care vizitează muzeul.

Nu cu mult timp în urmă, Primăria Orașului Jimbolia a desfășurat un proiect de reabilitare a două piese textile importante nu doar pentru Jimbolia, ci și pentru identitatea Banatului. Este vorba despre un steag emblematic pentru remiza de pompieri voluntari și de o fundă aniversară. Muzeul are ca parte constitutivă și un simbol al orașului: turnul pompierilor. Acesta a servit ca punct de observație în vremea în care incendiile nu puteau fi anunțate prin intermediul telefonului.

Farmecul acestei entități social-culturale constă, așadar, atât în obiectele păstrate, cât și în rolul pe care l-a jucat remiza de pompieri în comunitate, nu doar unul preventiv-izbăvitor, ci și acela de liant cultural între membrii comunității și între prezent și trecut.

#casadeculturaJimbolia #unarticolpezi #muzeulpompierilorflorian

760
2